argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

En gynnsam marknad i svåra ekonomiska tider!

Kategori: Utrikes

 
Det har uppstått ett nödläge i Syrien...US militären har inga bomber kvar! Förra veckan varnades det för tomma arsenaler och tunga röster uppmanade till en ökad vapenproduktion. Bland annat sade Air Force chefen Mark Welsh det följande:
 
"Bara en ökad finansering av anti-terror kriget och en ökad produktion av bomber och raketer kan förbereda oss för en långvarig konfliktsituation." 
 
Plocka man isär det uttalandet lite grann så kan man ganska så enkelt se vad man med denna konflikt i grunden vill åstadkomma. För efter mer än 4 år av konstanta luftangrepp, så har Syrien inte blivit särskilt säkert eller befriat. Landets städer ser nu ut som Berlin eller Stalingrad gjorde 1945, inte så värst inbjudande med andra ord. Fler än 4 miljoner har flytt konflikten och såväl bombregnen, såsom IS styrkorna verkar inte upphöra framöver. 
 
Man vill alltså mer eller mindre säkerställa en långvarig konflikt i regionen, och varför då? Jo, har man tomma lager efter att man har släppt 20.000 bomber och raketer under dem senaste 15 månaderna, då är det helt enkelt en grymt attraktiv marknad för vapenjättarna, och varför då ge upp denna marknad! Dessutom finns det inga som helst mänskliga förluster från den egna sidan, något som det amerikanska, och nu även det europeiska folket inte brukar gilla när det gäller krig någonstans! Det är alltså gynnsamma förhållanden för en långvarig konflikt och nu ska det alltså produceras färska fina bomber, så att man verkligen kan täcka hela det Syriska landet med luftangrepp! 
 
Vapenföretag som Boing, Airbus, Lockheed Martin, ThyssenKrupp eller General Dynamics, har sedan finanskrisens början 2008 ökat sina produktioner med runt 60% och marknanden är en av få som växer rejält. Där har unga människor, utan perspektiv och ambitioner verkligen en bransch att se fram emot! Höga löner, växande exportmarknader, och stigande aktiekurser, är det något mer hjärtat och plånboken kan begära? Bäst har det under fjolåret gått för ryska vapenföretag, de har ökat sin produktion med hela 48%, men USA med sina 38 företag bland världens största 100, är ännu i topp! 
 
Just nu surfar på konflikt- men även på säkerhetsvågen som svämmer över världen. I stort sätt alla västliga nationer har ökat sina terrorhotsnivåer, överallt skärps säkerheten och försvarsutgifterna skjuter i höjden! För att göra det hela ännu mer lukrativt så exporterar västländerna också flitigt till alla möjliga länder, rebellgrupper och, ja, väarför inte, även till en och annan terrorgrupp.
 
Självklart måste det finnas ett hot, annars får man ju skruva ner dem militära utgifterna igen, och hur ska då vapenmarknaden kunna få växa vidare? I denna värld med finansiell nedgång får man bevara dem marknaderna som faktiskt trotsa nedgången!   
Kommentera inlägget här: