argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Europas nygamla nationalkänsla

Kategori: Allmänt, Inrikes, Utrikes

 
“Nationalism is the belief your country is superior to all other countries because you were born in it.”
-George Bernard Shaw
 
Detta är just nationalismens kärna, som Shaw träffsäkert beskrev! Nationalismen ställer alltid det egna folket, den egna kulturen och det egna landet framför alla andra och placerar den egna nationen därmed högst upp i rangordningen. Är det fler länder som följer denna ideologi samtidigt uppstår det ett uppenbart problem. Länder som inte följer denna statsform kan underkastas utan några större bekymmer, vilket också är högst problematiskt. Med andra ord så leder nationalism, ur ett teoretiskt och historiskt perspektiv alltid till krig! 
 
Varför vi människor i Europa nu än en gång ger denna politiska form medvind är för mig svårt att förstå! Eller kanske är det hela ändå ganska lätt. Än en gång ser vi hur samhället splittras och fler och fler människor röstar på extrema alternativ. Förklaringen är den samma som redan fanns för drygt 90 år sedan, i den dåvarande unga demokratin som växte fram i Europa; en omfattande finanskris, följd av mycket hög arbetslöshet och enorma sociala klyftor, känns det bekant? 90 år senare sitter vi återigen i samma obekväma sits. Det globala kapitalet och den rika delen av befolkningen har infliltrerat både ekonomin och politiken och raffsar åt sig allt som heter offentliga medel. Politikerna lyder, i stället för att sätta ner foten. Det råder ingen tvekan om att de regerande partierna är allt annat än kapabla och att de har anammat en politik som är långt ifrån en folkstyrd demokrati: nyliberalism. Att den är ny betyder helt enkelt att den har blivit ännu fräckare och ännu brutalare i sin nu globala natur. Annars är det exakt samma gamla mönster! 
 
Människor från samhällets alla delar börjar radikaliserar sig, höger- och vänsterrörelser börjar närma sig och fokuserar nu på den gemensamma fienden: den överstatliga finansmakten. Eller det är i alla fall det som både vänster- och högerextremisterna använder sig av! Att detta är en mycket farlig blandning kunde man redan se i den tyska Weimar Republiken. Den så kallade "Querfront", alltså tvärfronten, som består av olika politiska lager förenas tillsammans mot den existerande politiska makten. Till en viss punkt är nådd, efter den så går fronterna åter isär och då radikaliseras tonerna helt plötsligt! 
 
 
 
Det bästa exemplet just nu är Frankrikes Front National. Detta parti har anammat socialisternas ideologier och kombinerat det med sin egna nationalistiska! Ett vinnande koncept, som har boxerat partiet från den utompolitiska, extremistiska källaren till den etablerade takvåningen! Vem hade kunnat tro att Le Pen nu är en allvarlig presidentkanidat när fransmännen går till val år 2017! Det har gått fort, vilket är en bra indikator på att något går väldigt fel i Europa! 
 
De sittande och oppositionella partierna är, också då som nu, väldigt passiva och följer blind den nyliberala EU politiken som bestäms i Bryssel. Under tiden blir högerpartierna allt starkare, vart man än tittar. Frankrike, Ungern, Danmark, Sverige, Holland, England, och nu även Tyskland, överallt växer högersvamparna ur den näringsrika marken, som decennier av nyliberal politik har berikat med välfärdsurholkning, privatisering och ja, också ansvarslös integrationspolitik! När nu högern skrämmer vettet ur folket med sin propaganda om islamiseringen av Europa, som är löjligt i mina ögon, är det allt annat än otaktiskt! 
 
"Nationalism, this national neurosis from which Europe is sick", this "small politics". Så tyckte Friedrich Nietsche om nationalismen, redan då! En neurotisk sjukdom som Europa lider av. Men denna sjukdom får även styrka av dem regerande partierna, som vägrar ändrar sina riktlinjer mot en mer socialdemokratisk politik igen och som enbart tittar på, i stället för att agera. Och ja, det är dags för kraftfulla tag av uppriktiga socialdemokrater mot dem nyliberala krafterna som än en gång förstör så mycket av det demokratiska, enade Europa! Vi behöver en New Deal, politiken som F. D. Roosevelt boxade fram i USA under 30-talet! Där hände verklig socialdemokrati, medans demokrater i Tyskland och andra delar av Europa passivt hjälpte den röda och den bruna pöbeln till makten! New Deal, det är vad dagens Europa behöver, mot nyliberalismen och mot hotet från extremhögern! Människorna och politikerna måste äntligen realisera att det alltid finns ett annat val, ett val alla kan gynnas av! 
 
 

KOMMENTARER:

 • Underhunden säger:
  2015-12-16 | 08:31:38

  Du skriver "Med andra ord så leder nationalism, ur ett teoretiskt och historiskt perspektiv alltid till krig!"

  Men din slutsats är felaktig. Det finns inget sådant samband. Om du tänker efter så inser du nog det.

  Svar: Jag borde nog har formulerat det lite bättre, ofta, i stället för alltid! Det finns historiskt väldigt många exempel på detta, WW1, WW2, kriget i bosnien, den pågående konflikten mellan Indien och Pakistan. Sedan finns det så klart diverse självständighetskonflikter- och krig, som har med nationalism att göra, dock här i en positiv anda! Dock så hittar man ju ursprunget till självständighetskampen också i kolonialmakternas nationalistisk-imperialistiska beteenden! Så en form av nationalism har tagit fram en annan form. Bortsett från det så hittar inte jag så många exempel på nationalistiska stater som inte ha använt sig av våld eller krig. Men du får gärna upplysa mig!
  argasocialdemokraten.blogg.se

 • Underhunden säger:
  2015-12-20 | 20:33:04

  Till exempel har ju Sverige varit nationalistiskt under nittonhundratalet utan att ha använt sig av våld eller krig.

  Att Sverige sedan blivit allt mindre nationalistiskt och allt mer globalistiskt är en annan (tråkig) historia.

  Nationalism är bara en av många strängar som propagandan kan spela på. Makthavare lyckas få sina krig till stånd på många sätt.

  En vänlig nationalism med medkänsla även för andra folkgrupper kan också vara ett bra motmedel mot krig och andra typer konflikter.

Kommentera inlägget här: