argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Olja- ohållbarhetens smörjmedel

Kategori: Utrikes

 
 
 
Visst är det härligt att bensinpriserna bara sjunker och sjunker! Eller är det? 

Saudi-Arabien har under decennier varit det landet i världen som har agerat oljestabilisator; när efterfrågan var låg så minskade man produktionen av olja, när efterfrågan sedan åter steg, så trappade man upp den igen. Under en väldigt lång tid låg oljepriset därmed runt 100dollar/fat. I dag ligger den under 40 dollar! Men allt detta sker medvetet. Saudierna har helt enkelt fått en enorm global marknad och därmed väldigt mycket konkurens, av bland annat Lybien och Irak...Vi får tacka ex-presidenten George W. för denna insats, han och konsorterna Rumsfeld, Cheeney, Rice och co. har verkligen lyckats att öppna upp oljemarknaden via att sprida glädje och demokrati i delar av Mellanöstern! Till Lybiens och Iraks oljeproduktion tillkommer nu även Irans, och även där har USA varit med och låtit denna marknad komma upp, efter att atomöverenskommelsen skapades i år! Och för att toppa denna oljekaka, så har USA börjat med sin massiva Fracking av olja, en metod som också skadar miljön något enormt! Och allt detta, för att kunna vara oljans topp försäljare.

Det är faktiskt lite komiskt att USA, efter nästan 3 decennier av olika oljekrig i Mellanöstern, för 5 år sedan startade sin Fracking revolution, enkelt och smidigt i det egna hemlandet. Det finns så mycket olja att frackas ur marken där att det kan hålla på i 50 år! Denna nya faktor gör nu att hela det oljebaserade geopolitiska spelet förändras i grunden. På ena sidan har vi USA och dess Fracking olja, på andra sidan har vi Saudierna och OPEC länderna. Den prisdumpningen vi kan beskåda just nu lär enbart var början på en otrolig stor maktkamp, som handlar om tusentals miljarder dollar! Och oavsett om USA fortsätter sin inhemska oljeutvinning, eller om den snart torka ut igen, så är konsekvenserna allvarliga.

Dels så blir en redan destabiliserad och krigsdrabbad Mellanöstern ännu farligare, om många länders största exportvara olja inte kan säljas till världsmarknaden till ett rimligt pris. Visst finns det alternativ, men en ekonomi som under 40 år var baserad på just en resurs, kan inte på några få år ställa om sig radikalt. Den radikala omställningen står radikala terrorgrupper för i stället, och de verkar kunna få det gjort mycket snabbare! 

Dels så är naturligtvis miljöaspekten mycket viktig. I en tid där världen ska och måste ställa om till renare energikällor, och i en tid där ländernas ekonomier och statskassor i stort sett är tömda, är det inget bra alternativ att nu nästan skänka bort oljan, bara för att behålla sin del av marknaden. Det är just det Saudierna gör just nu. Samtidigt specialiserar sig de amerikanska jätteföretagen allt mer, vilket innebär att även deras oljeproduktion blir mycket billigare, och därmed alltså även försäljningspriset. Vad ger det för signaler till världen? Ska vi verkligen bränna upp den sista oljedroppen, innan vi inser allvaret i att kasta ut detta gamla resursspöke? Vad Frackingen gör i USA är också horriblet, där pumpas det in runt 7 miljoner liter vatten i varje brunn, medans stora delar av väststaterna bokstavlingen dricker ur ett tomt vattenglas under vissa perioder varje år.

Kanske borde amerikanerna lära sig att i stället dricka olja i framtiden! 

Kommentera inlägget här: