argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Syrienkonfliktens komplicerade bakgrund

Kategori: Allmänt

 
 
 
Varför är så många länder nu inblandade i konflikterna i Mellanöstern? Är det den i vår tid så pass vanliga militanta humanismen som är den avgörande faktorn, eller finns det kanske andra, bakomliggande faktorer som driver engagemanget? Sedan Bosnienkriget på 90-talet har den paradoxala militanta humanismen fört tillbaka Europa i krigets sfärer. 70- och 80-talens fredsaktivister har därmed fått inse att perioden under det kalla kriget har varit grovt mycket fredligare än dagens värld är! 
 
Jag kommer i detta inlägg enbart diskutera Syrien, hela konfliktregionen är så pass stor och så pass strukturerad att man skulle behöva en egen blogg för att kunna skriva och debattera om allt som har- och som än idag pågår. Men just Syrien har fått extra stor betydelse för framförallt dem Europeiska länderna, då det har blivit en hel del människor på flykt som har sökt sig till unionen, eller det som är kvar av den. Man kan här också diskutera varför vissa länder har tagit in så pass många flyktingar, medans andra inte ha gjort det. Man ska inte döma Sverige allt för hårt nu heller, men det är en helt annan debatt!  
 
Hur har Syrien hamnat på den stolen landet sitter sig i nu, fastbundet och nästan helt chanslöst att ta sig ur det brinnande rummet stolen står i? Delvis så är det, som vanligt, USA som länge har bearbetat landet, via sanktioner och försök till maktskifte. Delvis har landet lidit under ekonomiska sanktioner, delvis har USA, också som vanligt, gjort det fatala misstaget att stödja "moderata" rebellgrupper, för att få bort Assad-regimen. Hur moderata sådana grupperingar är ser vi dagligen i nyheterna. Den mest kända av de heter nämligen IS och har, tack vore bland annat USA, kunnat bli en mycket stark och farlig faktor i konflikten. Det finns dokument som bevisar att USA medvetet gav stöd till grupperingar som IS, och att den amerikanska regeringen inte skulle motsätta sig en islamistisk statsmakt i bland annat Syrien. Hur denna intervention, likt så många andra, har gått vet vi alla. När IS började halshugga västerlänningar och, förmodligen, utförde en rad terrorattentat mot västländerna, började främst USA, men nu även Frankrike, England och även Tyskland reagerar med att radera ut det landet som bara för 10 år sedan var en, om än icke-demokratisk, mer eller mindre välfungerande stat med en växande ekonomi och en hög utbildningsgrad. Ländernas bombregn, tillsammans med Assad regimens egna bomber, som hade till avsikt att förlama terrorgruppens kropp, har i stället förlamat den syriska befolkningens. De har också stärkt IS. När nu också Ryssland har kommit in och släpper bomber så verkar IS äntligen vara på tillbakagång, med till vilket pris? Hur många tusentals bomber har förstört Syriens alla städer och hus? Hur många människor har dött och hur många fick lämna sina hem och sitt land? 
 
Att länder som USA, Ryssland, Frankrike, England och Tyskland är aktiva i Syrien har, bredvid den inte så sannolika humanitära ståndpunkten, en rätt så enkel förklaring. Syrien har inte de allra rikaste oljefälten i världen, men landet skulle, innan kriget bröt ut, först godkänna en gigantisk gasledning från öst, som via Syrien skulle nå EU. När sedan Assad motsatte sig till detta och i stället skulle försöka importera mera gas och olja till sitt egna land, då började västmakterna ingripa rejält! Och detta är också anledning till varför Putin stödjer Assad. Ryssland leverar enorma mängder med gas till, juste, framförallt Tyskland, England och Frankrike, och vill helst inte förlora denna lukrativa marknad! Finns det mer humanitära skäl för att bomba sönder ett land? 
 
Men, det finns också andra, mindre kända faktorer bakom Syrienfrågan! Dessa har ingenting med makt- och vinstintressen att göra, utan handlar faktiskt om klimatförändringarna. Medan åren 2000 och 2010 hade Syrien upplevt mycket extrem torka och värme. I ett land där ca 20% av befolkningen jobbar inom jordbruket hade detta enorma konsekvenser! Stora delar av jordbruket övergavs, människor förlorade sina arbeten, inkomstkällor torkade ut samtidigt med åkrarna, och framförallt så stannade matproduktionen av. Regeringen var maktlös och passiv och hade nu ca en tredje del av befolkningen emot sig. Folket krävde helt enkelt pengar och mat! Det var en avgörande faktor som banade vägen för inbördeskriget. 
 
Att detta sedan utnyttjades av IS och alla involverade västmakter är mycket sorgligt och konflikten kommer fortsätta ett bra tag till! Helt klart måste USA upphöra med sina geopolitiska interventioner, de leder till absolut ingenting! Samtidigt bör västmakterna tvinga fram en diplomatisk lösning med både Assad och de nationella rebellgrupperna, det är den ända, om än inte den bästa, lösningen för konflikten! Men en sak är säker, klimataspekten måste och får inte ignoreras, den har mycket mer makt än regeringarna eller terrorgrupperna har och kan orsaka extremt lidande, som i sin tur kan leda till tunga konflikter! Hur många bomber kan vi egentligen släppa? 
 
 
Kommentera inlägget här: