argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

VW och utsläppsterrorismen!

Kategori: Allmänt

 
 
"Nu måste ledningen lägga sig platt på marken, böja huvudet och be om ursäkt." Så yttrade sig en ekonomiprofessor på Copenhagen Business School i September, några veckor efter den stora VW skandalen. Det tycker jag verkligen de ska göra, be om ursäkt och skäms! Fast de 30 högsta cheferna borde nog göra detta bakom lås, i ett fängelse! Så långt kommer det dock inte gå, Volkswagen är en tysk statssymbol och på en fin 67:e plats i Forbes lista över världens mest  framgångsrika företag. Ett sådant lukrativt management kan man väl inte sätta dit!

 Lagligt så kommer detta ändå inte ske, för i Tyskland, såsom i många andra länder i världen, så är det enligt kriminallagen endast individer som kan åtalas för brott, hela företag, och därmed deras ledningar, kan lagligt inte åtalas. Härliga tider för rika managers. Och på tal om att vara rik. VW har enligt Forbes en förmögenhet som överstiger 1100 miljarder kronor. Förra året gjorde företaget en vinst på ungefär 80 miljarder kronor. Varför anser ett sådant företag att det är nödvändigt att fuska med utsläppsteknologin i deras bilar? Bara för att tjäna in ett par miljarder extra per år? Eller är det helt enkelt självaste herren girighet som har tagit över ledningen?

 Och varför pratar ingen om ett terrorbrott här? Ska vi snacka lite om terrorism då? Bara inom EU dör varje år runt en halv miljon människor av luftföroreningar. Av dessa är det runt 25.000 som dör av dieselutsläpp, alltså kväveoxid! I Sverige är motsvarande siffra ca 1200 människor per år. Vad säger VWs chef i USA Michael Horn om detta? "We totally screwed up."...Ja, fy, misstag gör ju alla. Bara att han och andra i ledningen redan visste om manipulationerna sedan 2 år tillbaka! Vad säger Claes Jerveland, VWs vd i Sverige då? "Vi ber alla kunde rom ursäkt". Tack, tack för att ni ber om ursäkt när 25,000 människor dör av VWs och andra bilföretags utsläppsmanipulationer, jag blir tårögd! Så tidigt som 2011 har också flera miljöexperter varnat för allt för höga kväveoxidhalter i luften och att andelen inte stämde överens med vad biljättarnas utsläppsminskningar skulle ha inneburit! Men som vanligt krävdes det en whistleblower för att få ut sanningen. Enligt dessa experter handlar det om ca 1 miljon ton extra utsläpp, en summa som motsvarar hela Englands årliga avgasutsläpp. 

 Vad ska man då göra mot denna sorts terrorism? Jag kan inte tänka mig att Frankrikes president Hollande, då de ju också är en del fransmän som varje år dö av dieselutsläpp, beordrar landets stridsflygplan mot VWs huvudkontor i tyska Wolfsburg, eller att krigsfartygen Charles de Gaulle tar sig dit via floden Elbe, som rinner nära staden. I stället snackars det just nu mycket om diverse böter. VW får helt enkelt stå för en felparkering och betala räkningen, att deras parkerade bil, som står där på tomgång, har rullat över tusentals människor och orsakat deras tidiga död, ja, det är inte parkeringsvaktens problem. Det verkar inte heller vara VWs problem. De betalar helt enkelt sina 150, eller kanske även 300 miljarder kronor i böter. En överkomlig summa för biljätten. Människorna och miljön får betala det verkliga priset! Jag undrar om detta också diskuteras där nere i Paris denna vecka, men förmodligen inte. 

 

Företagens stora skattebedrägeri

Kategori: Allmänt

 
Att betala skatt är en viktig del av det fungerande demokratiska samhället och skatteintäkter behövs för välfärden. Tyvärr är det inte alla som vill betala sina skatter och det har blivit ett enormt problem för välfärden och därmed för hela samhället.
 
"Kapitalism är av den extraordinära uppfattningen att de värsta människorna med de värsta anledningarna på något sätt endast vill det bästa för oss alla."
Detta citat härstammar inte från Marx eller Lenin eller andra socialister eller kommunister, utan det har sagts av en av 1900-talets mest kända och mest framgångsrika ekonomer John Meynard Keynes. Den keynesianska ekonomiteorin var en framgångsrik modell och under åren mellan 1930 och 1980 var det många länder som hade anammat denna teori, med en rad positiva effekter för ekonomin och välfärden! Det var i början på 80-talet nyliberalerna tog över den politiska makten i en rad utvecklade länder och det har förändrat den politiska-, ekonomiska- och socioekonomiska realiteten avsevärt! Idag har vi resultatet av runt 30 år av nyliberal politik; en nästan helt avreglerad marknaspolitik, hög arbetslöshet, täta perioder av ekonomiska och sociala kriser. Bland många andra problem så är ett stort sådant skatteflykten, eller, som den nyliberala jargongen uttrycker sig: avancerad skatteplanering.
 
Denna fina herre, Jean-Claude Juncker, är en av huvudaktörerna när det gäller den avancerade skatteflykten...nej, planeringen, inom EU området. Före detta finans-, sen premiärministern av Luxemburg, som dock fick avgå efter tvivelaktiga anklagelser, är sedan år 2014 EU kommissionens president. En man som enligt Luxemburg Leaks har orkestrerat landets image som skatteparadis åt stora multinationella företag. Han har också sagt det följande i en stor intervju med tyska tidningen Der Spiegel: "När det gäller känsliga ekonomiska frågor måste man ibland ljuger för människorna. Och när man vill någonting som inte väljaren vill, så måste man bedriva en politik av små steg, tills det inte gå att återvända." Som sagt så är Juncker EU kommissionens president. De demokratiskt framröstade och gällande skattelagar kringgås här i allra största stil och det görs inte ens hemligt. Problemet är snarare att det inte läggs märke till längre! I nuläget är det helt lagligt, om enligt EU själv oetiskt och oansvarigt, att förflyttar inkomster bland olika företagsverksamheter i olika länder och till lågskatteländer som till exempel Luxemburg.
 
I Sverige går varje år omkring 50 miljarder (!) kronor förlorade på detta vis. Till exempel hyllar Ikea sig själva i företagets egna rapporter, när de redovisar att de under dem senaste 5 åren har betalt hela 6,8 miljarder kronor i bolagsskatt. Det ända problemet är att den egentliga summan skulle ha varit ca 35 miljarder kronor, baserat på deras årliga intäkter.
 
Inom EU är skatteflyktens dystra summa mycket högre: upp till 10.000 miljarder (!!!) kronor försvinner årligen ur de offentliga statskassorna, eller hittar rättare sagt aldrig dit. Samtidigt sparar allt fler regeringar på allt som heter välfärd, från utbildning, till sjukvård, kultur, pensioner eller nya jobb. Man kan tycka att flyktingkrisen har kommit mer än lägligt och de många immigranter kommer med största sannolikhet väger tungt på EU:s ekonomier...eller?
 
I somras framröstades en lagändring om mer öppenhet och redovisning av var och hur storföretagen betalar sina skatter. Just nu är det faktiskt hemligstämplat hur mycket företagen betalar i skatt i utlandet. År 2013 ställde sig den dåvarande svenska regeringen mot ett liknande förslag, som då också blev nedröstat. Att skattesystemet nu helt plötsligt ska reformeras beror nog endast på Luxemburg Leaks, som avslöjade det enorma fusket i höstas 2014. Men då hade skatteflykten redan pågått i årtionden och politikerna inom EU området var väl medvetna om den under hela den tiden. Just nu gäller förslaget enbart tillsyn och granskning av skattebetalningarna och en omfattande lagändring ska först träda i kraft år 2019, om den i sin fulla kraft kommer bli av som den är tänkt är tyvärr en helt annan fråga. Och den utomeuropeiska skatteflykten, den som drabbar främst utvecklingsländerna, med en ungefär summa på 12.000 miljarder kronor, förblir i nuläget oreglerad, skapar år efter år mer fattigdom och hindrar utvecklingen i diverse fattiga länder. Varje u-land hade kunnat få mer än 100 miljarder kronor mer i skatteintäkter varje år!
 
Globalisering är visst en riktigt fin uppfinning som gynnar oss alla!

Europas multikulturella assimileringspolitik

Kategori: Allmänt

 
Efter terrordåden i Paris och Beirut har politikerna i Frankrike och hela EU reagerat mycket starkt, både i sina tal och militära handlingar. Terroristerna i Paris är födda och Europa och har, som det ser ut som, fått inspiration och träning i ett IS läger någonstans i Irak eller Syrien. Vad ingen av politikerna efterfrågar är hur vi har kommit hit. I stället ställs frågan hur vi ska gå tillväga nu, som vanligt är man i Europa inte pro- utan postaktiv. Här kan man tilläga den roliga artikeln om John Kerry och Hilary Clinton, som kom ut idag. Amerikanerna tycker att Europa hanterar terroristfrågan mycket dåligt, att säkerhetstjänsterna är ineffektiva och att de inte koopererar tillräckligt mycket, till skillnad från den allsmäktige och perfekt organiserade CIA. Kerry, som är utrikesminister i USA, är också helt övertygad om att Amerika kommer "radera ut IS mycket snabbt". Man kan ju tycka att fyra år inte kan klassas som mycket snabbt och sedan IS började växa till sig, år 2011, så har grupperingen bara blivit större och starkare för varje år. Man kan också tycka att USA kanske inte borde ha stött "den moderata rebellgruppen" som idag är IS, både finansiellt och militärt. Men det är en annan debatt. Dagens debatt handlar om Europas multikultur/assimileringspolitik, som delvis har lett till att så pass många unga araber har radikaliserat sig och sympatiserar med IS. Jag kallade häromdagen IS som en radikal variant av skolgårdens loosers club, där alla som känner sig kränkta, mobbade, utanför, svaga, arga, mm kan hitta ett gäng likasinnade själar och en mening med tillvaron. Skolbarnen går inte runt och halshugger sina klasskamrater, men en del av dem börjar också utveckla mörka tankar och ibland även handlingar. Det är våra samhällens strukturer som delvis formar dessa individer och det går att dra paralleller till diverse skolattentat i USA, där det främst också är outsiders och folk som inte kan se sig själva som en del av samhället, som begår dåden. Skillnaden är att IS är organiserad och agerar på en mycket större plattform! Det är dels den multikulturella vänsterpolitiken som faktiskt har rubricerat diverse etniska- och kulturella grupperingar. Multikultur innebär att alla är olika, men den betyder också att alla har en viss kulturell tillhörighet, tillhör en viss klass, en viss social gruppering, en viss arbetsmarknad, osv. Är det då konstigt att vissa delar av samhället antigen har segregerats av andra delar eller har segregerat sig själva? Exemplet Storbritannien talar sitt tydliga språk, men även i Sverige har vi haft samma tendenser. I Frankrike, och det är därifrån och från Storbritannien de flesta hemmaodlade terrorister kommer ifrån, har man i stället anammat en assimilerande politik. Här skulle alla utländska medborgare bli del av den franska kulturen och identiteten, men för att denna metod ska fungera så måste samhället vara mycket mer jämlikt. I Frankrike har det i stället ändå praktiserats storskalig segregeringspolitik, både geografiskt och mentalt. Stora invandrargrupper från Nord Afrika och Mellanöstern lever idag helt segregerade, även om de är födda i Frankrike och även om deras föräldrar redan har haft "tillgång" till den franska kulturen och det franska språket i sina hemländer, via kolonialtiden. Ändå anses en arabisk människa vara en arab, ingen fransman. Förorterna är fulla av araber, muslimer och andra etniska och kulturella minoriteter och fattigdom och arbetslöshet är höga, utbildningsnivån däremot låg. Allt detta är faktorer som spelar in! Man måste förstå att många unga män inte har hamnat mellan två kulturer, utan inte ha någon kultur alls! Staten och samhället säger att de ska tillhöra nationen, men ser dem ändå som araber eller muslimer. Deras föräldrar har den kulturella och religiösa bakgrunden som araber eller muslimer men ser sig själva ofta som europeiska medborgare. Det är just denna förvirring IS utnyttja till det maximala! Det är en annan form av uppresning, ett annat sätt att vara annorlunda, att tillhöra. Tyvärr har detta sätt extrema och mycket destruktiva konsekvenser och olika delar av samhället kommer lida av det som den multikulturella-assimileringspolitiken har skapat! Dels så skapar attacker och terrorister rädsla, dels så dör oskyldiga människor och dels så skapar det ännu mer utanförskap och rasism bland olika samhällsgrupper. Bomber kommer inte utrota detta samhälleliga tillstånd av segregering, fattigdom och utanförskap. Enbart en smartare, kanske också mer disciplinerade politik och ett äkta försök till integration kan ta bort terroristernas makt och attraktivitet!