argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Företagens stora skattebedrägeri

Kategori: Allmänt

 
Att betala skatt är en viktig del av det fungerande demokratiska samhället och skatteintäkter behövs för välfärden. Tyvärr är det inte alla som vill betala sina skatter och det har blivit ett enormt problem för välfärden och därmed för hela samhället.
 
"Kapitalism är av den extraordinära uppfattningen att de värsta människorna med de värsta anledningarna på något sätt endast vill det bästa för oss alla."
Detta citat härstammar inte från Marx eller Lenin eller andra socialister eller kommunister, utan det har sagts av en av 1900-talets mest kända och mest framgångsrika ekonomer John Meynard Keynes. Den keynesianska ekonomiteorin var en framgångsrik modell och under åren mellan 1930 och 1980 var det många länder som hade anammat denna teori, med en rad positiva effekter för ekonomin och välfärden! Det var i början på 80-talet nyliberalerna tog över den politiska makten i en rad utvecklade länder och det har förändrat den politiska-, ekonomiska- och socioekonomiska realiteten avsevärt! Idag har vi resultatet av runt 30 år av nyliberal politik; en nästan helt avreglerad marknaspolitik, hög arbetslöshet, täta perioder av ekonomiska och sociala kriser. Bland många andra problem så är ett stort sådant skatteflykten, eller, som den nyliberala jargongen uttrycker sig: avancerad skatteplanering.
 
Denna fina herre, Jean-Claude Juncker, är en av huvudaktörerna när det gäller den avancerade skatteflykten...nej, planeringen, inom EU området. Före detta finans-, sen premiärministern av Luxemburg, som dock fick avgå efter tvivelaktiga anklagelser, är sedan år 2014 EU kommissionens president. En man som enligt Luxemburg Leaks har orkestrerat landets image som skatteparadis åt stora multinationella företag. Han har också sagt det följande i en stor intervju med tyska tidningen Der Spiegel: "När det gäller känsliga ekonomiska frågor måste man ibland ljuger för människorna. Och när man vill någonting som inte väljaren vill, så måste man bedriva en politik av små steg, tills det inte gå att återvända." Som sagt så är Juncker EU kommissionens president. De demokratiskt framröstade och gällande skattelagar kringgås här i allra största stil och det görs inte ens hemligt. Problemet är snarare att det inte läggs märke till längre! I nuläget är det helt lagligt, om enligt EU själv oetiskt och oansvarigt, att förflyttar inkomster bland olika företagsverksamheter i olika länder och till lågskatteländer som till exempel Luxemburg.
 
I Sverige går varje år omkring 50 miljarder (!) kronor förlorade på detta vis. Till exempel hyllar Ikea sig själva i företagets egna rapporter, när de redovisar att de under dem senaste 5 åren har betalt hela 6,8 miljarder kronor i bolagsskatt. Det ända problemet är att den egentliga summan skulle ha varit ca 35 miljarder kronor, baserat på deras årliga intäkter.
 
Inom EU är skatteflyktens dystra summa mycket högre: upp till 10.000 miljarder (!!!) kronor försvinner årligen ur de offentliga statskassorna, eller hittar rättare sagt aldrig dit. Samtidigt sparar allt fler regeringar på allt som heter välfärd, från utbildning, till sjukvård, kultur, pensioner eller nya jobb. Man kan tycka att flyktingkrisen har kommit mer än lägligt och de många immigranter kommer med största sannolikhet väger tungt på EU:s ekonomier...eller?
 
I somras framröstades en lagändring om mer öppenhet och redovisning av var och hur storföretagen betalar sina skatter. Just nu är det faktiskt hemligstämplat hur mycket företagen betalar i skatt i utlandet. År 2013 ställde sig den dåvarande svenska regeringen mot ett liknande förslag, som då också blev nedröstat. Att skattesystemet nu helt plötsligt ska reformeras beror nog endast på Luxemburg Leaks, som avslöjade det enorma fusket i höstas 2014. Men då hade skatteflykten redan pågått i årtionden och politikerna inom EU området var väl medvetna om den under hela den tiden. Just nu gäller förslaget enbart tillsyn och granskning av skattebetalningarna och en omfattande lagändring ska först träda i kraft år 2019, om den i sin fulla kraft kommer bli av som den är tänkt är tyvärr en helt annan fråga. Och den utomeuropeiska skatteflykten, den som drabbar främst utvecklingsländerna, med en ungefär summa på 12.000 miljarder kronor, förblir i nuläget oreglerad, skapar år efter år mer fattigdom och hindrar utvecklingen i diverse fattiga länder. Varje u-land hade kunnat få mer än 100 miljarder kronor mer i skatteintäkter varje år!
 
Globalisering är visst en riktigt fin uppfinning som gynnar oss alla!
Kommentera inlägget här: