argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

VW och utsläppsterrorismen!

Kategori: Allmänt

 
 
"Nu måste ledningen lägga sig platt på marken, böja huvudet och be om ursäkt." Så yttrade sig en ekonomiprofessor på Copenhagen Business School i September, några veckor efter den stora VW skandalen. Det tycker jag verkligen de ska göra, be om ursäkt och skäms! Fast de 30 högsta cheferna borde nog göra detta bakom lås, i ett fängelse! Så långt kommer det dock inte gå, Volkswagen är en tysk statssymbol och på en fin 67:e plats i Forbes lista över världens mest  framgångsrika företag. Ett sådant lukrativt management kan man väl inte sätta dit!

 Lagligt så kommer detta ändå inte ske, för i Tyskland, såsom i många andra länder i världen, så är det enligt kriminallagen endast individer som kan åtalas för brott, hela företag, och därmed deras ledningar, kan lagligt inte åtalas. Härliga tider för rika managers. Och på tal om att vara rik. VW har enligt Forbes en förmögenhet som överstiger 1100 miljarder kronor. Förra året gjorde företaget en vinst på ungefär 80 miljarder kronor. Varför anser ett sådant företag att det är nödvändigt att fuska med utsläppsteknologin i deras bilar? Bara för att tjäna in ett par miljarder extra per år? Eller är det helt enkelt självaste herren girighet som har tagit över ledningen?

 Och varför pratar ingen om ett terrorbrott här? Ska vi snacka lite om terrorism då? Bara inom EU dör varje år runt en halv miljon människor av luftföroreningar. Av dessa är det runt 25.000 som dör av dieselutsläpp, alltså kväveoxid! I Sverige är motsvarande siffra ca 1200 människor per år. Vad säger VWs chef i USA Michael Horn om detta? "We totally screwed up."...Ja, fy, misstag gör ju alla. Bara att han och andra i ledningen redan visste om manipulationerna sedan 2 år tillbaka! Vad säger Claes Jerveland, VWs vd i Sverige då? "Vi ber alla kunde rom ursäkt". Tack, tack för att ni ber om ursäkt när 25,000 människor dör av VWs och andra bilföretags utsläppsmanipulationer, jag blir tårögd! Så tidigt som 2011 har också flera miljöexperter varnat för allt för höga kväveoxidhalter i luften och att andelen inte stämde överens med vad biljättarnas utsläppsminskningar skulle ha inneburit! Men som vanligt krävdes det en whistleblower för att få ut sanningen. Enligt dessa experter handlar det om ca 1 miljon ton extra utsläpp, en summa som motsvarar hela Englands årliga avgasutsläpp. 

 Vad ska man då göra mot denna sorts terrorism? Jag kan inte tänka mig att Frankrikes president Hollande, då de ju också är en del fransmän som varje år dö av dieselutsläpp, beordrar landets stridsflygplan mot VWs huvudkontor i tyska Wolfsburg, eller att krigsfartygen Charles de Gaulle tar sig dit via floden Elbe, som rinner nära staden. I stället snackars det just nu mycket om diverse böter. VW får helt enkelt stå för en felparkering och betala räkningen, att deras parkerade bil, som står där på tomgång, har rullat över tusentals människor och orsakat deras tidiga död, ja, det är inte parkeringsvaktens problem. Det verkar inte heller vara VWs problem. De betalar helt enkelt sina 150, eller kanske även 300 miljarder kronor i böter. En överkomlig summa för biljätten. Människorna och miljön får betala det verkliga priset! Jag undrar om detta också diskuteras där nere i Paris denna vecka, men förmodligen inte. 

 

Kommentera inlägget här: