argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Krigsherrarna Lundin

Kategori: Allmänt

 
Herrarna Lundin, och även f.d. styrelsemedlem Carl Bildt, hade verkligen hittat en regelrätt guld- eller rättare sagt en oljegruva, där nere i Sudan. Jag tyckte det var intressant att ta upp just detta oljeföretag, då händelserna som Lundin Petroleum (f.d. Oil) har anklagats för under en ganska så lång tid kan inget annat än att återspegla den globalpolitiska, -strategiska -och ekonomiska situationen vi ser idag, då främst i regionen Mellanöstern- och Nordafrika. Det som Lundin Petroleum, på en ändå rätt så liten skala,har gjort i Sudan och Etiopien, sker i en extremt mycket större skala i länder som Irak, Yemen, Libyen, eller ännu mer aktuellt just nu, i Syrien. Inte i alla lägen är gigantiska och multinationella företag direkt inblandade i händelserna, så som Lundin faktiskt har varit, men resultatet blir lika allvarligt och blodigt vart man än riktar blicken.
 
Kerstins Lundells bok "Affärer i blod och olja- Lundin Petroleum i Afrika" beskriver på ett väldigt intressant och skrämmande sätt, hur lätt det egentligen är för företag att starta eller utveckla en konflikt eller krig, för att genom det destabiliserade område lättare kunna komma åt naturresurserna. En region, eller ett land, som är stabilt, både ekonomiskt, socialt och politiskt, brukar själv sitta vid oljekranen och förbruka eller sälja resurserna efter sitt eget tycke och behov. Multinationella företag har det då mycket svårare att dels komma åt resurserna och dels kunna rafsa åt sig dem, för egen profit.

Så, vad gör man då? Jo, man allierar sig med militärkrafterna eller rebellerna och låter dem fixa det smutsiga arbetet. Resultatet blir flykt, våldtäkter, inbördeskrig och även massmord, här och var. Bokens argument baseras på tunga bevis från både FN, Human Rights Watch och Genocide Watch...men ingen gör något åt saken. Då och då kommer det upp en häpnadsväckande artikel i DN, SvD eller till och med Expressen, men folk och medierna glömmer fort och varje gång så rinner skandalen snabbt ut i sanden, precis som oljeresterna utanför Lundins fabrikerna gjorde i Sudan. Och det är precis så skandalen behandlas, som en liten rest i sanden i Afrika. Jag undrar om den lokala befolkningen kan glömma och förlåta lika fort...antagligen inte, enligt intervjuerna i boken. Men å andra sidan, vad är några 10.000tals offer när man kan utvinner så pass mycket olja!? För övrigt har Lundin Petroleum i veckan haft sin högsta börskurs någonsin och säljs nu för runt 190kr per aktie, förträffligt!

Den stora frågan som måste ställas är denna; om ett oljeföretag med ett ca börsvärde på 65 miljarder kronor kan skapa kaos och lidande i girighetens namn, hur mycket kan ett företag som till exempel Exxon Mobile då åstadkomma? Exxons börsvärde är idag runt 3500 miljarder kronor! (400 miljarder dollar). Ser ni den lilla skillnaden, bara i börsvärdet? 65 och 3500...Exxon är 50 gånger så stort som Lundin! Vad kan då Exxon, eller andra oljejättar, har åstadkommit i Mellanöstern...kan man undra!

Kommentera inlägget här: