argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Trumps extraordinärt rika regering

Kategori: Allmänt

 
“Steve Mnuchin is just another Wall Street insider.” -New York Times
 
"Deregulating the financial sector and the banksystem will be our top priority." -Steve Mnuchin
 
"Wall Street has caused tremendous trouble for us, I am not gonna let them get way with murder!"- Donald Trump 
 
 
Trumps anti-etablissemangsrereging tar verkligen fart nu och ser mycket lovande ut! Det kan inget annat än lyckas när man har hela sitt kabinett fullt av folk som inte är pro-etablissemang, utan är grädden på det etablerade, amerikanska moset! Hur han ska lyckas övertyga den gemene amerikanen att presidenten och regeringen Trump ska representera densamme ska bli mycket intressant att se. Den viktigare frågan är dock hur denna regering ska förbättra det amerikanska samhället, välfärden och livet för medel- och underklassen i detta land. Tiden får visa det, naturligtvis, men tittar man lite närmare på vem det egentligen är, som ska styra med Trump i USA, så har åtminstone jag väldigt svårt att se en positiv utveckling framöver! 
 
Låt oss då ta en titt på det glada, pengarälskande gänget runt Trump!
 
 
Handelsministern Wilbur Ross; har jobbat åt Rothschild's konkursrådgivningsfirma i 25 år. År 2000 startade han ett investment- och hedgefondföretag inom bostadsbranschen. Sålde företaget år 2006 till Invesco för 375 miljoner dollar. Innan och under finanskrisen tjänade han miljoner på handeln med subprime bolån! En ekonomisk gigant på Wall Street. Personlig förmögenhet: 2,5 miljarder dollar!
 
 
 
Utbildningsministern Betsy DeVos; svärdotter till Richard DeVos, som har varit bland USAs 10 rikaste människor och mycket aktiv inom politiska kretsar kring Vita Huset. Betsy DeVos har varit aktiv inom utbildningssektorn under flera decennier och har genomdrivit skolprivatiseringar. Har också omfördelat skattepengar från statliga skolor till privata i hennes hemstat Michigan. Personlig förmögenhet: ca 1,3 miljarder dollar!
 
 
Utrikesministern Rex Tillerson; Innan hav blev utrikesminister nu i december, så var Tillerson VD för ett av världens absolut största och mäktigaste oljeföretag Exxon Mobile. Med andra ord så har Big Oil nu tagit plats i Vita Huset, något som inte ens under Bush administrationen förekom. Exxon har ett ca värde på 400 miljarder dollar och kallas av vissa för en egen liten stat. Företaget har en enorm inflytelse, både in- och utrikespolitiskt. Till exempel har man varit aktiv innan och under Irakinvasionen år 2003. Exxon har sedan invasionen fått tillgång till Iraks oljeindustri, något som företaget inte hade innan Bush invaderade Irak. Man kan undra vad en sådan utrikesminister har för mål framöver. Personlig förmögenhet: 325 miljoner dollar.
 
 
Finansministern Steve Mnuchin; Kanske den mest kontroversiella av Trumps ministrar. Mnuchin har, likt sin pappa, jobbat på Goldman & Sachs i väldigt många år och var ingen annan än företagets vice VD. SLutade på Goldman & Sachs år 2002 och startade sedan sitt eget investmentföretag SFM Capital Management, tillsammans med en annan, mycket rik och mycket känd miljardär, George Soros. Efter diverse köp av subprime lån under finanskrisen kom Mnuchin fram till sitt nästa projekt; han köpte upp det konkurshotade IndyMac. Detta gjorde han dock först efter den amerikanska staten gick in med ett stödpacket och därmed räddade IndyMac. Mnuchin kunde då köpa företaget för "billiga" 1,6 miljarder dollar, ett pris som han har skattebetalarna att tacka för. År 2015 sålde han IndyMac, eller One West Bank som det hette under Mnuchin, till CIT Group för hela 3,4 miljarder dollar. En tyngre och mer hänsynslös Wall Street haj får man leta efter, en Wall Street haj, som nu alltså blir Amerikas nästa finansminister! Personlig förmögenhet: 300 miljoner dollar.
 
Facit: Trumps regering är full av miljardärer, storföretagare och gigantiska Wall Street figurer. Med andra ord är det människor som inte är särskilt kända för sina samhälleliga- och sociala ambitioner. Hur detta gäng ska gynna Amerikas medel- och lågklass är en mycket intressant fundering! Dessa damer och herrar är en del av den delen av det amerikanska samhället som tillhör 1%erna, en grupp som står helt över det vanliga ekonomiska och sociala samhället och som, med hjälp av sina rikedomar, lever i en helt egen värld. Deras förmögenheter har uppstått på grund av lagar, regler och policies som har gynnat toppskikten och inte den breda massan! Dessa lagar och regler håller nu på att bli ännu gynnsammare för denna 1%.
 
Redan nu har Ross och Mnuchin pratat om den nya ekonomiska politiken som ska råda i USA från och med nästa år. Bland annat vill man sänka företagsskatten till 15%, man vill sänka skatter för medel- och höginkomsttagare, man ska lätta finanssektorns regleringar, som hade skapats som ett resultat av finanskrisen 2008, man vill åter privatisera Låneinstitutionerna Freddie Mac and Fannie Mae, som också blev statliga på grund av den privata misskötseln innan finanskrisen. Man vill också förändra den så kallade Dodd- Frank Act, som lade ett lock över bankernas allt för fröjdfulla utlåning åt alla håll. Enligt Mnuchin ska bankerna kunna låna ut mycket mer igen. Saken är denna att detta ska absolut gälla mindre banker, men en begränsad budget, men regeländringen skulle samtidigt också tillåta de riktigt stora banker att låna ut enorma summor med pengar igen. Detta skulle då också åter höja riskkapitalhandeln.   
 
Innan valet var Wall Street och aktiemarknaderna mycket oroliga för en eventuell Trump seger...skrevs det i alla fall. Men dagen efter han hade vunnit, steg New Yorks Dow Jones med mer än 3%, har stigit nästan 10% på en månad och står nu så högt som aldrig förr. Vilka som är extra glada över en president Trump kan man alltså lista ut mycket enkelt. 

KOMMENTARER:

 • Ben-Hur säger:
  2016-12-29 | 08:37:45

  Ser onekligen lite illavarslande ut att Steve Mnuchin köäpte IndyMac för 1,6 miljarder dollar för att senare sälja det för hela 3,4 mdr dollar men bara ha en egen förmögenhet på 300 miljoner dollar! Om han inte skrivit över det mesta av vinsten på kärringen förståss!

  Svar: Tjena,
  jag tror beloppet syftade på själva företagets börsvärde. Sedan fick han ju dela summan med diverse andra ägare också. Men det kan också vara så som du sade, att han gömmer en del av sin föprmögenhet hos frugan :), eller kanske i utländska konton.

  Med ynkliga 300 miljoner dollar måste man ju nästan anses som en fattig människa i Trumps regeringskretsar. Det är bra att han tar in fattigare folk med! :)

  Gott nytt år!
  argasocialdemokraten.blogg.se

Kommentera inlägget här: