argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Polens ytterst paradoxala kvinnosyn

Kategori: Utrikes

 
 
"Det är alltid något som pågår i det politiska Polen" - Polens ex-president Lech Walesa
 
Oh Polen, oh Polen. Mitt gamla hemlands granne som har fått lida så mycket genom tiderna. Nu är det återigen den interna politiken som orsaka lidande för polens befolkning. Idag har den återigen också retat upp mig rejält. Bilden till vänster är titelbilden av denna veckas wSieci, Polens största veckotidning, som sedan december står under en direkt regeringskontroll. Bilden till höger är propagandamedia från det fascistiska Italien 1943. Visst kan man hitta några gemensamheter mellan dem två?
 
 
Eller varför inte lite propaganda från tredje riket? Ser det bekant ut? Då var det den onda bolsjevikiska juden som skulle våldta Europa och mer bokstavligen Europas kvinnor. I dagens Polen, och i en rad andra europeiska länder, är det den muslimska våldtäkten av Europa. Och visst har det förekommit en del fruktansvärda övergrepp, utförda av muslimska invandrare och flyktingar. Det ska man inte förneka. Men att sprida rädsla och rent ut sagt döma ut en hel folkgrupp för något som några få kriminella och extremt vidriga människor har gjort är inte bara förkastligt, utan det är också farligt. I Polen har övergrepp mot utlänningar och speciellt mot flyktingar ökat och landet har inga planer på att acceptera EUs kvotsystem för flyktingfördelning. Paradoxalt nog, så finns det enbart 430 registrerade syriska flyktingar i hela landet och det totala antalet flyktingar i Polen är strax över 15.000. Samtidigt har Polen en befolkning som överstiger 38 miljoner invånare. 
 
Den nya högerpopulistiska regeringens hets mot flyktingar och talen om "islamifieringen av Europa" är en uppenbar propaganda och användes av det nu styrande partiet PiS, Lag och Rättvisa, för att säkra valvinsten i höstas. Nu fortsätter främlingsfientligheten och samtidigt åtstramas Polens säkerhetsplotik och yttrandefriheten, samlings- och demonstrationsrätten inskränks, samtidigt som landets kultur och media blir regeringslojala apparater och kontrolleras hårt av dem nya makthavarna. En fri och oberoende press ser nog annorlunda ut. 
 
Denna "våldtäkt av Europa" och de skrikande röster för den europeiska kvinnans säkerhet är under tiden ett hån mot Polens och Europas kvinnor. Dessa hårt konservativa polska män i regeringen, som dessvärre är nära lierade med den katolskt-ortodoxa kyrkan i Polen, just dessa herrar pratar i de allra högsta tonerna om kvinnans rättigheter och den onda,mörkhyade utlänningen som snor dem ifrån henne. Och medans fler och fler människor i Polen anslutar sig till denna hetsjakt, så pågår just nu en omfattande ojämställhetsprocess i Polen. Samma regering som framåt predikar för kvinnans rätt och faran med utländska, muslimska män, pysslar bakom gardinen med flera lagar som inskränker kvinnans rätt och ställning i samhället. I ett regeringsmeddelande i december hette det till och med att det "nu var dags för kyrkans revansch". Och visst är det fruktansvärt och farligt när den onda kvinnan nu får för många fri- och rättigheter! Detta motverkas med en lag om stödjandet av kärnfamiljen, gärna med kvinnan som hemma- och husfru och ett totalt arbotförbud ( även vid en våldtäkt). Vidare vill regeringen att Polen lämnar EU rådet för kvinnornas rättigheter och mot våld mot kvinnor och brott i nära relationer, bättre känt som Instanbul Konventionen. Forskning om köns- och sexrelaterade ämnen kommer få färre ekonomiska medel och sexualundervisningen ska strykas från skolplanen. Allt görs nu för att Polen ska åter få en familje- och kvinnopolitik som liknar den som rådde under 60- och 70-talet. 
 
Är det inte den polska regeringen som vill "våldta" den autonoma, fria och jämställda kvinnan i Polen och Europa? Och om religiös extremism i katolsk form vill jag inte ens prata om!  

Donald Trump- rent ekonomiskt hyckleri, ren politisk idioti

Kategori: Utrikes

 
 
Bilden på Donald Trump sammanfattar ganska så bra hans politiska know-how och hans kommunikativa egenskaper, han verkar inte riktigt veta vad han egentligen håller på med. Personligen har jag inte mycket över för denna presidentkandidat, som kallar sig själv för politiker och som verkar vara en kall och hänsynslös affärsman. Enligt Trump själv så är han mycket rik, älskar pengar och har alltid lyckats med allt. Trumps egocentriska, naiva och arroganta natur gör han till en mycket osympatisk, nästan äcklig människa. Politiskt hade jag aldrig kunnat föreställa mig att det kunde finnas en ännu värre president än George W. Bush, men allt är möjligt i USA, detta land där drömmar, och mardrömmar, kan bli verklighet. 
 
Att en sådan okunnig och farlig man kan bli president i Amerika tyder på allvarliga brister och en utpräglad ilska och ett starkt missnöje bland det amerikanska folket. Donald Trump fokuserar sina tal enbart på känslomässigt innehåll, det finns inte ett spår av en plan eller en politik som faktiskt kunde klassas som genomförbar. Sanders politik kan nog också anses vara aningen utopisk när det gäller vissa punkter, men han har i alla fall ett koncept och han vet hur man ska bete sig som politiker. Trump vet tyvärr inte det, han kör sitt egna race, utan någon form av intellekt eller respekt. Han har rasistiska åsikter och förolämpar i stort sätt alla som inte håller med honom, och detta på det fulaste viset. 
 
Ändå är han just nu den ledande republikanska kandidaten...kan det helt enkelt vara så att amerikanerna inte vet bättre, inte kan bättre? Vad är det för ett land och nation som kan tillåta en sådan man att bli president? Vad är det för kultur och traditioner, varifrån kommer dessa amerikaner? En fråga vi i Europa inte bör besvara...det kan få fram en obekväm sanning...
 
Läser man på lite om denna Trump, så hittar man väldigt tråkiga och olyckliga bevis på att han som person är en väldigt liten och tragisk varelse. Dels så har "Amerikas starke affärsman" börjat sin karriär med angenäma 200 miljoner dollar, sponsrade av pappan Fred Trump. Så det går inte att påstå att Donald har startat från noll och sedan arbetat upp sig till miljadärstatus. Dels så har Trumps karriär, bredvid en rad stora, lyckade affärer, som har gett honom den förmögenheten han idag äger, utgjorts av diverse dåliga och bizarra affärer, som alla har gått i konkurs. Där finns till exempel det grandiosa Trump Airlines från 1988, som aldrig nådde svarta siffror, eller mer amusanta idéer som Trump- the monopoly game, Trump Vodka, Trump Steaks, Trum Casinos eller Trump University...notera att alla dessa affärer bär Trumps namn i sig.
 
För att kunna bygga den egna byggnaden 1983, ni gissar rätt, Trump Tower, så vägrade staden New York att stödja finansieringen med skattepengar, varav Trump stämde staden och till slut, också tack vore Reagans nyliberala ekonomiska lagar, fick igenom statliga investeringar på hela 168 miljoner dollar av New Yorks skattepengar. Så använde Trump offentliga medel en gång i tiden, vilken uppriktig och ärlig människa! I början på 90-talet gick Trump dynastin nästan bankrutt och det var inte mindre än 70 olika stor- och småbanker som fick låna pengar till Trump, så att hans företag kunde överleva. Kanske hade det varit bättre om han hade förlorat allt och försvunnit i den mörka sfären han faktiskt hör hemma i. Det märks att han är en hänsynslös affärsman, kapitalist och ekonom, vilket inte är lika med en bra president för USA. Världen befinner sig just nu redan i ett prekärt läge och en President Trump skulle göra det hela, enligt min uppfattning, mycket värre, både när det gäller inrikes- och utrikespolitiken. USA, rösta ej på denna ondska!  

Bill "Bernie" Sanders- Ännu en arg socialdemokrat!

Kategori: Utrikes

 
 
Här har vi en gammal man som enligt mig borde bli USAs nästa president denna höst! Bill Sanders, 74 år gammal, kallar sig själv för en demokratisk socialist och kritiserar skarpt det som kallas för etablisemanget. Han går också till attack mot USAs superrika höginkomstklass, 1%erna. Denna samhällsdel äger nu 37% av Amerikas rikedomar och trenden pekar uppåt. Ännu extremare ser det ut för 0,1%erna, de äger nämligen ungefär lika mycket som 90% av den amerikanska befolkningen, alltså medel- och lågklassen. Så krassa skillnader har inte förekommit sedan den stora depressionen under 20- och 30-talet. 
 
Att i detta läge inte tala om en elit, eller en ytterst liten samhällsgrupp (0,1% motsvarar runt 350.000 människor i USA) som har en enorm makt och kontroll över både ekonomi, politik och därmed samhällsutveckling i sig, är att förneka verkligheten. De flesta presidentkanditater gör just det, eller går till och med så långt att förespråka ännu större klyftor, allt så att den där berömda "trickel down " effekten kan göra sitt mirakolösa arbete ännu bättre...Jaja, denna dröm har efter nu 30 år nyliberal politik inte blivit verklighet och borde kanske klassas som den moderna tidens mardröm! 

USAs människor i landets låg- och medelklass har fått lida en hel del innan, men speciellt efter den hemmfabricerade och omfattande finanskraschen 2008. Arbetslöshetssiffrorna har i Amerika en tradition av att bli manipulerade, vilket förklarar den skrattretande låga siffran 4,9% i slutet av 2015. USAs ekonomi har faktiskt återhämtat sig en bra bit, men 4,9% är i våra tider, även under optimala förhållanden, inget annat än ett hån mot den egna befolkningen och då speciellt i USA. Den reala arbetslösheten kan hittas någonstans mellan 8 och 13%. Denna siffra har den annars så marknadsorienterade, nyliberala Forbes Magazine kommit fram till. Och om de får fram en sådan siffra, då är det mest störst sannolikhet en sann sådan. Regeringens 4,9% innefattar å andra sidan inte människor som aktivt letar efter jobb, folk som precis har blivit av med sitt arbete, svartarbetare, eller folk som har ett deltidsjobb, men som av ekonomiska skäl är tvungna att egentligen jobba heltid. Givet är att man kan diskutera den sista gruppen arbetare, så för att förbli rättvis kan vi faktiskt plocka bort deltidsarbetarna; vilket ge oss en siffra mellan 8 och 9%. 
 
Adderar man USAs härliga gäng andra ekonomiska och sociala problem, det största av de är nog ändå den utomjordiska statsskulden på hela 20 biljoner (...) dollar, så kan man ju ställa sig frågan om det inte är dags för en socialdemokrat av det mer radikala slaget. Jag påminner här om President F. D. Roosevelt och hans New Deal. En sådan behöver ett land som USA verkligen. Och Bernie Sanders kan vara rätt man för jobbet. 
 
Hans kritker menar oftast att han inte har koll på ekonomiska frågor och att han är allt för aggressiv mot den fria marknadskapitalism, mot Federal Reserve, mot Wall Street...med andra ord mot det som har gnagat på allt som heter välfärd och hållbar ekonomi i så många år nu. Och man kan verkligen ställa sig frågan om det de senaste 30-40 åren har funnits en ända president i USA som hade koll på ekonomiska frågor. 
 
Bernie Sanders har bland annat sagt det följande, som jag tycker är citat värda att ta upp i detta sammanhang och som är ganska så självförklarande:
 
"Miljadärernas girighet förstör vår ekonomi."
 
"Jämställdhet överallt och jämställda löner."
 
"Delar av The Patriot Act är illegala." 
 
 "Big Business och Wall Street kommer inte gilla President Sander."
 
Och min personliga favorit: "Jag är inte en del av den kasinokapitalismen som har förstört vår ekonomi." 
 
Att våga säga sådana uttalanden gör honom i mina ögon till en respektabel och sympatisk kandidat! Och jag har i modern tid inte hört liknande ord från andra presidenter. USA, det är hög tid för Bernie Sanders!