argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Bill "Bernie" Sanders- Ännu en arg socialdemokrat!

Kategori: Utrikes

 
 
Här har vi en gammal man som enligt mig borde bli USAs nästa president denna höst! Bill Sanders, 74 år gammal, kallar sig själv för en demokratisk socialist och kritiserar skarpt det som kallas för etablisemanget. Han går också till attack mot USAs superrika höginkomstklass, 1%erna. Denna samhällsdel äger nu 37% av Amerikas rikedomar och trenden pekar uppåt. Ännu extremare ser det ut för 0,1%erna, de äger nämligen ungefär lika mycket som 90% av den amerikanska befolkningen, alltså medel- och lågklassen. Så krassa skillnader har inte förekommit sedan den stora depressionen under 20- och 30-talet. 
 
Att i detta läge inte tala om en elit, eller en ytterst liten samhällsgrupp (0,1% motsvarar runt 350.000 människor i USA) som har en enorm makt och kontroll över både ekonomi, politik och därmed samhällsutveckling i sig, är att förneka verkligheten. De flesta presidentkanditater gör just det, eller går till och med så långt att förespråka ännu större klyftor, allt så att den där berömda "trickel down " effekten kan göra sitt mirakolösa arbete ännu bättre...Jaja, denna dröm har efter nu 30 år nyliberal politik inte blivit verklighet och borde kanske klassas som den moderna tidens mardröm! 

USAs människor i landets låg- och medelklass har fått lida en hel del innan, men speciellt efter den hemmfabricerade och omfattande finanskraschen 2008. Arbetslöshetssiffrorna har i Amerika en tradition av att bli manipulerade, vilket förklarar den skrattretande låga siffran 4,9% i slutet av 2015. USAs ekonomi har faktiskt återhämtat sig en bra bit, men 4,9% är i våra tider, även under optimala förhållanden, inget annat än ett hån mot den egna befolkningen och då speciellt i USA. Den reala arbetslösheten kan hittas någonstans mellan 8 och 13%. Denna siffra har den annars så marknadsorienterade, nyliberala Forbes Magazine kommit fram till. Och om de får fram en sådan siffra, då är det mest störst sannolikhet en sann sådan. Regeringens 4,9% innefattar å andra sidan inte människor som aktivt letar efter jobb, folk som precis har blivit av med sitt arbete, svartarbetare, eller folk som har ett deltidsjobb, men som av ekonomiska skäl är tvungna att egentligen jobba heltid. Givet är att man kan diskutera den sista gruppen arbetare, så för att förbli rättvis kan vi faktiskt plocka bort deltidsarbetarna; vilket ge oss en siffra mellan 8 och 9%. 
 
Adderar man USAs härliga gäng andra ekonomiska och sociala problem, det största av de är nog ändå den utomjordiska statsskulden på hela 20 biljoner (...) dollar, så kan man ju ställa sig frågan om det inte är dags för en socialdemokrat av det mer radikala slaget. Jag påminner här om President F. D. Roosevelt och hans New Deal. En sådan behöver ett land som USA verkligen. Och Bernie Sanders kan vara rätt man för jobbet. 
 
Hans kritker menar oftast att han inte har koll på ekonomiska frågor och att han är allt för aggressiv mot den fria marknadskapitalism, mot Federal Reserve, mot Wall Street...med andra ord mot det som har gnagat på allt som heter välfärd och hållbar ekonomi i så många år nu. Och man kan verkligen ställa sig frågan om det de senaste 30-40 åren har funnits en ända president i USA som hade koll på ekonomiska frågor. 
 
Bernie Sanders har bland annat sagt det följande, som jag tycker är citat värda att ta upp i detta sammanhang och som är ganska så självförklarande:
 
"Miljadärernas girighet förstör vår ekonomi."
 
"Jämställdhet överallt och jämställda löner."
 
"Delar av The Patriot Act är illegala." 
 
 "Big Business och Wall Street kommer inte gilla President Sander."
 
Och min personliga favorit: "Jag är inte en del av den kasinokapitalismen som har förstört vår ekonomi." 
 
Att våga säga sådana uttalanden gör honom i mina ögon till en respektabel och sympatisk kandidat! Och jag har i modern tid inte hört liknande ord från andra presidenter. USA, det är hög tid för Bernie Sanders!
 
Kommentera inlägget här: