argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Polens ytterst paradoxala kvinnosyn

Kategori: Utrikes

 
 
"Det är alltid något som pågår i det politiska Polen" - Polens ex-president Lech Walesa
 
Oh Polen, oh Polen. Mitt gamla hemlands granne som har fått lida så mycket genom tiderna. Nu är det återigen den interna politiken som orsaka lidande för polens befolkning. Idag har den återigen också retat upp mig rejält. Bilden till vänster är titelbilden av denna veckas wSieci, Polens största veckotidning, som sedan december står under en direkt regeringskontroll. Bilden till höger är propagandamedia från det fascistiska Italien 1943. Visst kan man hitta några gemensamheter mellan dem två?
 
 
Eller varför inte lite propaganda från tredje riket? Ser det bekant ut? Då var det den onda bolsjevikiska juden som skulle våldta Europa och mer bokstavligen Europas kvinnor. I dagens Polen, och i en rad andra europeiska länder, är det den muslimska våldtäkten av Europa. Och visst har det förekommit en del fruktansvärda övergrepp, utförda av muslimska invandrare och flyktingar. Det ska man inte förneka. Men att sprida rädsla och rent ut sagt döma ut en hel folkgrupp för något som några få kriminella och extremt vidriga människor har gjort är inte bara förkastligt, utan det är också farligt. I Polen har övergrepp mot utlänningar och speciellt mot flyktingar ökat och landet har inga planer på att acceptera EUs kvotsystem för flyktingfördelning. Paradoxalt nog, så finns det enbart 430 registrerade syriska flyktingar i hela landet och det totala antalet flyktingar i Polen är strax över 15.000. Samtidigt har Polen en befolkning som överstiger 38 miljoner invånare. 
 
Den nya högerpopulistiska regeringens hets mot flyktingar och talen om "islamifieringen av Europa" är en uppenbar propaganda och användes av det nu styrande partiet PiS, Lag och Rättvisa, för att säkra valvinsten i höstas. Nu fortsätter främlingsfientligheten och samtidigt åtstramas Polens säkerhetsplotik och yttrandefriheten, samlings- och demonstrationsrätten inskränks, samtidigt som landets kultur och media blir regeringslojala apparater och kontrolleras hårt av dem nya makthavarna. En fri och oberoende press ser nog annorlunda ut. 
 
Denna "våldtäkt av Europa" och de skrikande röster för den europeiska kvinnans säkerhet är under tiden ett hån mot Polens och Europas kvinnor. Dessa hårt konservativa polska män i regeringen, som dessvärre är nära lierade med den katolskt-ortodoxa kyrkan i Polen, just dessa herrar pratar i de allra högsta tonerna om kvinnans rättigheter och den onda,mörkhyade utlänningen som snor dem ifrån henne. Och medans fler och fler människor i Polen anslutar sig till denna hetsjakt, så pågår just nu en omfattande ojämställhetsprocess i Polen. Samma regering som framåt predikar för kvinnans rätt och faran med utländska, muslimska män, pysslar bakom gardinen med flera lagar som inskränker kvinnans rätt och ställning i samhället. I ett regeringsmeddelande i december hette det till och med att det "nu var dags för kyrkans revansch". Och visst är det fruktansvärt och farligt när den onda kvinnan nu får för många fri- och rättigheter! Detta motverkas med en lag om stödjandet av kärnfamiljen, gärna med kvinnan som hemma- och husfru och ett totalt arbotförbud ( även vid en våldtäkt). Vidare vill regeringen att Polen lämnar EU rådet för kvinnornas rättigheter och mot våld mot kvinnor och brott i nära relationer, bättre känt som Instanbul Konventionen. Forskning om köns- och sexrelaterade ämnen kommer få färre ekonomiska medel och sexualundervisningen ska strykas från skolplanen. Allt görs nu för att Polen ska åter få en familje- och kvinnopolitik som liknar den som rådde under 60- och 70-talet. 
 
Är det inte den polska regeringen som vill "våldta" den autonoma, fria och jämställda kvinnan i Polen och Europa? Och om religiös extremism i katolsk form vill jag inte ens prata om!  
Kommentera inlägget här: