argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Iran- investeringar och marknad över allt annat

Kategori: Utrikes

 
 
För några veckor sedan lyftes sanktionerna mot Iran. Sedan dess har jag, utan ett ända undantag, enbart läst diverse artiklar om hur detta kommer gynna både den iranska och den globala ekonomin. DI uttryckte det hela på bäst, eller sämst möjliga sätt, rakt på saken, via en artikel med titeln: "Iran är en historiskt bra investeringsmöjlighet." Många olika internationella företag, såsom banker, investment bolag, handelspartner, IT företag och oljekoncerner har antingen redan rest till Teheran, eller tagit emot besök ifrån Teheran för att skriva under ett enormt antal affärer. President Emeritus i USAs utrikes-politiska rådet Lesie H. Gelb yttrande en rad oroliga tankar kring denna nyuppkomna symbios mellan den globala finans- och affärsvärlden och ett väldigt hårt- religiöst styrt land som Iran. Den största risken han och många andra ser är att Iran inte kommer hålla sig till atomavtalet och ändå kommer skaffa sig kärnvapen. Om och när detta kommer äga rum, så kommer de marknadsstyrda länder som är Irans handelspartner inte ingripa och låter Iran i stället kommer undan. Detta har hänt förr, i länder som till exempel Nord Korea eller Pakistan, det sistnämnda har idag fler än 150 kärnvapen. Just västländernas marknadsberoende och den svaga ekonomiska- och krisande situationen många av de befinner sig i kommer stoppa dem från att avsluta den lukrativa handeln med en av Mellanösterns största makter. Om, när och hur Teheran kommer agera i detta framtidsscenario är så klart ovisst, men USAs kasinolek i arabvärlden har sällan ledd till något positivt. 

Bortom all marknadsglädje och pengarströmmar åt bege håll, så har dock själva den iranska befolkningen totalt glömts bort. Hur människorna har det i Iran och hur landets politiska och religiösa ledare påverkar deras liv har jag inte någonstans läst om! Det är alltför ofta att storkapitalets investeringseufori totalt ignorerar den sociala- och mänskliga faktorn. Artiklar som "Så bra kan Iran dealen bli för världsmarknaden", eller "Affärsmän hinner inte med alla nya avtal som skrivs under med Iran". Nu hyllas Obama för att åter har öppnat upp denna marknad och det är precis det som är det viktiga i det hela; En enorm marknad som Iran, med sina rikedomar, 80 miljoner invånare och sin enorma oljeförmögenhet kan helt enkelt bli vad världsekonomin just nu behöver, stimulans. Dessutom kommer Iran pressa ner oljepriset ännu mer, vilket kan innebära positiva konsekvenser för bland annat transportindustrin. 

Men man bör inte hylla Amerikanerna för mycket för denna bedrift; från början var det nämligen deras CIA som tillsammans med engelsmännen planerade och stimulerade ett regeringsskifte 1953. Förresten så var detta coup den allra första av många som USA har genomfört sedan 50-talet! Detta, efter den dåvarande demokratiske ledaren Mossadegh hade den absurda idén att förstatliga den då av anglo-amerikanerna ägde oljegiganten i Iran, företaget som idag heter BP! En mer västvänlig kung Pahlavi tog över makten och höll den i 26 år. Landet fortsatte att vara sekulärt och relativt öppet, dock med en allt mer korrupt politik och en allt lägre levnadsstandard. Detta blev sedan en gyllene anledning för Ayatollorna att krypa fram och Iran förvandlades till en islamisk stat. Fortfarande idag har de all makt i landet, och nu får alltså regimen återigen fritt stöd från omvärlden. Hur har människorna det då? 

Ser ni de två bilderna i inlägget? Den vänstra är tagen innan den iranska revolutionen under 70-talet, den högra är tagen i Teheran år 2014. Tjejerna till vänster kan vara mammorna till tjejerna till höger. Det tog ungefär en, en och en halv generation, eller runt 35 år för Iran att transformeras från ett relativt öppet och jämställt samhälle till en sluten, grym diktatur. Och det här är ett land som ligger i Mellanösterns hjärta! Hade CIA och SIS inte ingripit 1953, så hade kanske de vänstra tjejerna präglat bilden av Teheran än idag, plus att de kanske hade haft demokratiska grundvärderingar, frihet och en sekulär kultur. Men de fick inte ha allt detta. Och allt för att Iran en gång i tiden ville ha egen kontroll över oljereserverna.

Förra året avrättades fler än 700 människor av regimen, 17 av de sägs vara barn. Åldersgränsen för dödsstraffet i Iran är 15 för pojkar och 9 (!) år för tjejer. Många offer var kriminella och mördare, men det fanns även 10 människor som dödades på grund av att de hade förolämpad religionen. Vilka slags kriminella handlingar barnen ska ha utfört är oklart. 

Dessutom listar Human Rights Watch upp diverse andra grymheter, såsom en grov inskränkningen av pressfriheten, samlingsfriheten, demonstrationsrätten, kriminalisering av politiska oppositioner, förtryck av minoriteter och så klart en kolossal rapport som enbart belyser inskränkningen av kvinnorättigheterna. 

Tjejerna på den vänstra bilden kommer därmed från en parallell värld, en realitet som inte existerar, men som en gång var möjlig i landet Iran. Jag hoppas att de, på andra sidan, inte se den existensen som råder idag, här i vår realitet, så att åtminstone de kan leva ett liv i fred och frihet! Kanske kommer denna andra realitet tillbaka någon gång i framtiden, men tills dess så gäller för finansmarknaden enbart en sak: Happy Trading!

Skolans gyllende IT revolution

Kategori: Inrikes

 

 
En OECD rapport från ifjol visar att länder med en högre användning av bland annat Ipads i skolan, som till exempel USA, Australien eller Sverige, presterar sämre nu än vad de gjorde för 10-15 år sedan, speciellt när det gäller läsförståelse och matematik. Länder med en mycket lägre IT användning i (och utanför skolan!) förbättrar däremot sina skolresultat. Tar vi upp civilisationens lysande spets Amerika, så ser man att landets PISA resultat har stampat på nästan samma plats i nu 10 år, och tyvärr är det inte en placering i toppen, utan en pinsam 36., respektive 38. plats senast år 2015. Och det är just där skolans IT revolution har slagit igenom som störst. Detta betyder inte att teknologi i skolan är den ända boven, men det betyder heller inte att den är utbildningssystemets räddare! I själva verkar har flera studier kommit fram till att denna It introduktion enbart har haft en mycket liten positiv effekt.

Bara Apple har gått från att sälja 17 miljoner skol Ipads år 2010 till 330 miljoner år 2015! I Sverige kan man ta upp exemplet Stockholm stad, som för några år sedan köpte in 7000 Ipads till diverse skolor. Företaget som sålde paketet till Stockholm var Volvo IT, när bilaffärarna går sämre, så måste man hitta nya marknader! Företagets Ipads såldes för runt 50 miljoner kronor! Varje Ipad kostade ca 6000kr, en summa man kan jämföra med en vanlig Ipad i butiken, som man kan få för lite över 3000kr. Till dessa 6000kr tillkommer en årlig underhållningsavgift på 360kr (per enhet) och en sktoningsavgift...på 550kr (per enhet). Volvo har alltså i själva verket inte bara sålt Ipadsen för dubbla pengar, de har inte ens sålt enheterna, när de kräver tillbaka den, mot en avgift. Man undrar hur Stockholm stad kunde gå med på denna affär. Bara för skojs skull: 50 miljoner kronor motsvarar 113 heltidsarbetande lärare under ett år!   

 
Om vuxna, arbetande människor har svårt att koncentrera sig och överanvänder sociala medier på jobbet, hur ska då barn och ungdomar inte bli distraherade av samma teknologi på skolan? Man bör läsa på rejält när det gäller forskning, där framkommer det tydligt hur beroende mobiler och datorer kan vara, då speciellt när det gäller sociala medier. Till och med det annars så dimmiga svenska skolverket har publicerat en rapport, där det framgår att det finns en länk mellan sämre skolresultat och en ökad användning av IT i skolan. Realiteten är att majoriteten av människorna spenderar en enorm del av sin mer eller mindre vakna, medvetna dagtid med att vara på facebook, twitter, instagram, youtube... Räcker det inte med den fria tiden som är, ja, faktiskt bortkastad i de flesta av fallen? Måste skoltiden också underkasta sig detta multimediala beroende av folket?

Sverige är ett av de ledande länderna när det gäller IT användning i skolan och länge nu har både politiker och företag propagerat om fördelarna med en allt ökad IT användning på skolan. Till och med en hel del förskolor har kommit till den absurda slutsatsen, att 1-3 åriga barn måste har sina Ipads, för att bland annat kunna utveckla (och här blir det ytterst paradoxalt) kroppens finmotorik och sociala- och kommunikativa förmågor... Det ska inte bli några missförstånd, absolut kan en Ipad som en del av förskolans pedagogik vara ett ytterst bra verktyg, men den ska inte ersätta en pedagog, en lekkamrat eller aktiv kommunikation. 

Och med alla företagens propagandistiska våta drömmar om IT i skolsystemet så borde vi här i Sverige se våra elevers resultat skjuta i höjden. Tyvärr är dock motsatsen ett faktum. 

Varje gång jag läser om hur landet har en lärarbrist på grund av för låga löner, icke-attraktiva yrkesfaktorer och dåliga framtidsutsikter blir jag upprörd. Varje gång jag läser om diverse skolor som måste säga upp lärare på grund av att de inte har tillräckligt med ekonomiska medel, men ändå har köpt in IT enheter för flera miljoner några år tidigare, så kan jag bara skaka på huvudet. Den nyliberala ekonomin har helt enkelt inte ens stannat utanför skolans sfärer, utan har med en girig hand även öppnat denna port och har därmed skapat en lukrativ marknad. 

Ett lika svagt argument är att hävda att alla barn måste lära sig om den framtida tekniken. Klart måste de göra det, men inte via skolan. 95% av de svenska hushållen har idag tillgång till internet, nästan alla hem har en eller flera enheter hemma, i form av Iphone, dator, smartphone, Ipad, surfplatta...listan är lång. Barnen får med sig allt de behöver direkt hemifrån. Sedan är ju hela internet och datorteknologin uppbyggda på ett sätt som gör att bokstavligen vem som helst kan förstå och använda nästan allting.

Det som barn måste lära sig i skolan är dels den breda kunskapen inom en rad olika utbildningsämnen och dels, och det är minst lika viktigt, att kunna kommunicera och socialt umgänge med omvärlden! Ingen dator i hela världen kan förmedla denna essentiella förmåga som gör oss till vad vi är; människor, inte maskiner!

Medieproletariatet

Kategori: Allmänt

 

Vad är det absolut viktigaste för våra moderna samhällen? Enligt de flesta politikerna är det den ekonomiska tillväxten. Själva ordet har blivit någon av en religion och allt annat måste underkasta sig detta koncept. I förra inlägget diskuterade jag kort om hur medierna påverkar och manipulerar information och varför de gör det. 

Svaret är i grunden rätt så enkel. Medierna har styrt folket sedan en lång tid tillbaka och påverkat människornas sätt att tänka; deras opinioner, uppfattningar, beteenden och sätt att leva. Idag är medierna ägda av en mindre grupp gigantiska koncerner, som till exempel Bonnier i Sverige, Bertelsmann och Springer i Tyskland, eller Google och Comcast i USA. Dessa äger i sin tur en rad olika medier, så som tv kanaler, tidningar, tidskrifter och digitala medier. Till exempel uppgår Comcasts och Googles sammanlagda omsättning till över 1000 miljarder kronor, drygt 100 miljarder kronor mer än Sveriges årliga statsbudget, bara så att man kanske förstå varför dessa företag ser sig själva som små stater. Här hemma i lilla Sverige omsätter Bonnier i alla fall 26 miljarder per år. 

Privata medier ingår i denna lilla, men ack så mäktiga etablerade samhällsklass som äger väldigt mycket pengar. Diverse banker, intresseorganisationer och multinationella företag använder sig inte bara av dessa medier för att nå ut till konsumenterna via reklam, utan även för att använda dem som direkta lobbyverktyg mot politiken. 

Men det finns en till roll medierna spelar i våra samhällen, och det är rollen som folksmanipulerare. Och här hamnar vi åter igen hos tillväxten. Våra samhällens ekonomier baserar sig mer och mer på konsumtion. Vilka slags medborgare är det då man vill odla fram? Är det välinformerade, intellektuella och kritiskt tänkande individer som ska köpa och tro på vilket skräp som helst? Eller är det kanske hellre desinformerade, abderitiska och desillusionerade folkmassor, som inte tänka efter och som rent ut sagt inte längre besitter förmågan att göra det. 

Vill man förstå hur det har kunnat blivit på det viset, så får man bara slå på Tv:n. Den där utbredande trenden av dokusåpor, det så kallade reality tv, där enbart den extremt låga intellektuella nivån speglar tittarnas realitet och karaktär, tar över mer och mer av den privata tv sfären. Privat tv, som en gång i tiden introducerades, för att utvidga den kulturella och mediala mångfalden... och då får folket något sådant! Inget spår av kultur, inte det minsta lilla avtrycket av kultur! År 2001 hade Sverige flest dokusåpor i hela världen! Till och med det intelligens-handikappade Aftonbladet skrev så här om detta fenomen: "Det är inget rikedomsbevis precis. Mängden dokusåpor speglar att svenska TV-landskapet är en förfrusen åker." 

Kolla man dagens tv program kan man hitta diffusa program som en grupp idioter på en bondgård, som i ett antal veckor snackar om helt innehållslösa floskler (Farmen). Eller varför inte gökande, låg-utbildade ungdomar i Paradise Hotel, talanglösa och ändlöst förnedrade människor i Idol, annorexitävlingen Next Top Model eller Baren, där redan utslitna kvasi-kändisar får chansen att starta en eftertraktad och meningsfull karriär som bartender.

Har tittarna inte fått nog av all dumhet, så spolas deras hjärnor med ett konstant flöde av reklamimpulser, så att det är säkerställt att inte mobilmarknaden eller teknologibranschen förlorar köpare. Tillväxten mina vänner, den måste alltid säkerställas. Ju dummare befolkningen är, desto mer köper den och desto mindre funderar den över varför den konsumerar. Detta förklarar också den förfallande utbildningskroppen i vårt och i andra länder. Den intellektuella förvirringen avtar, när man realiserar att allt detta är ett fabrikat av den neoliberala överklassen. Tänk er om de faktiskt existerande resurserna skulle pumpas in i barnens utbildning i stället. Då hade morgondagens barn kanske enbart använt mobiler till att ringa samtal igen och de hade med all säkerhet inte känt behovet av att jämt och ständigt köpa nya plattskärmer, datorer, Iphones och annat totalt irrelevant! Vilken katastrof det hade blivit för tillväxtindustrin!