argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Iran- investeringar och marknad över allt annat

Kategori: Utrikes

 
 
För några veckor sedan lyftes sanktionerna mot Iran. Sedan dess har jag, utan ett ända undantag, enbart läst diverse artiklar om hur detta kommer gynna både den iranska och den globala ekonomin. DI uttryckte det hela på bäst, eller sämst möjliga sätt, rakt på saken, via en artikel med titeln: "Iran är en historiskt bra investeringsmöjlighet." Många olika internationella företag, såsom banker, investment bolag, handelspartner, IT företag och oljekoncerner har antingen redan rest till Teheran, eller tagit emot besök ifrån Teheran för att skriva under ett enormt antal affärer. President Emeritus i USAs utrikes-politiska rådet Lesie H. Gelb yttrande en rad oroliga tankar kring denna nyuppkomna symbios mellan den globala finans- och affärsvärlden och ett väldigt hårt- religiöst styrt land som Iran. Den största risken han och många andra ser är att Iran inte kommer hålla sig till atomavtalet och ändå kommer skaffa sig kärnvapen. Om och när detta kommer äga rum, så kommer de marknadsstyrda länder som är Irans handelspartner inte ingripa och låter Iran i stället kommer undan. Detta har hänt förr, i länder som till exempel Nord Korea eller Pakistan, det sistnämnda har idag fler än 150 kärnvapen. Just västländernas marknadsberoende och den svaga ekonomiska- och krisande situationen många av de befinner sig i kommer stoppa dem från att avsluta den lukrativa handeln med en av Mellanösterns största makter. Om, när och hur Teheran kommer agera i detta framtidsscenario är så klart ovisst, men USAs kasinolek i arabvärlden har sällan ledd till något positivt. 

Bortom all marknadsglädje och pengarströmmar åt bege håll, så har dock själva den iranska befolkningen totalt glömts bort. Hur människorna har det i Iran och hur landets politiska och religiösa ledare påverkar deras liv har jag inte någonstans läst om! Det är alltför ofta att storkapitalets investeringseufori totalt ignorerar den sociala- och mänskliga faktorn. Artiklar som "Så bra kan Iran dealen bli för världsmarknaden", eller "Affärsmän hinner inte med alla nya avtal som skrivs under med Iran". Nu hyllas Obama för att åter har öppnat upp denna marknad och det är precis det som är det viktiga i det hela; En enorm marknad som Iran, med sina rikedomar, 80 miljoner invånare och sin enorma oljeförmögenhet kan helt enkelt bli vad världsekonomin just nu behöver, stimulans. Dessutom kommer Iran pressa ner oljepriset ännu mer, vilket kan innebära positiva konsekvenser för bland annat transportindustrin. 

Men man bör inte hylla Amerikanerna för mycket för denna bedrift; från början var det nämligen deras CIA som tillsammans med engelsmännen planerade och stimulerade ett regeringsskifte 1953. Förresten så var detta coup den allra första av många som USA har genomfört sedan 50-talet! Detta, efter den dåvarande demokratiske ledaren Mossadegh hade den absurda idén att förstatliga den då av anglo-amerikanerna ägde oljegiganten i Iran, företaget som idag heter BP! En mer västvänlig kung Pahlavi tog över makten och höll den i 26 år. Landet fortsatte att vara sekulärt och relativt öppet, dock med en allt mer korrupt politik och en allt lägre levnadsstandard. Detta blev sedan en gyllene anledning för Ayatollorna att krypa fram och Iran förvandlades till en islamisk stat. Fortfarande idag har de all makt i landet, och nu får alltså regimen återigen fritt stöd från omvärlden. Hur har människorna det då? 

Ser ni de två bilderna i inlägget? Den vänstra är tagen innan den iranska revolutionen under 70-talet, den högra är tagen i Teheran år 2014. Tjejerna till vänster kan vara mammorna till tjejerna till höger. Det tog ungefär en, en och en halv generation, eller runt 35 år för Iran att transformeras från ett relativt öppet och jämställt samhälle till en sluten, grym diktatur. Och det här är ett land som ligger i Mellanösterns hjärta! Hade CIA och SIS inte ingripit 1953, så hade kanske de vänstra tjejerna präglat bilden av Teheran än idag, plus att de kanske hade haft demokratiska grundvärderingar, frihet och en sekulär kultur. Men de fick inte ha allt detta. Och allt för att Iran en gång i tiden ville ha egen kontroll över oljereserverna.

Förra året avrättades fler än 700 människor av regimen, 17 av de sägs vara barn. Åldersgränsen för dödsstraffet i Iran är 15 för pojkar och 9 (!) år för tjejer. Många offer var kriminella och mördare, men det fanns även 10 människor som dödades på grund av att de hade förolämpad religionen. Vilka slags kriminella handlingar barnen ska ha utfört är oklart. 

Dessutom listar Human Rights Watch upp diverse andra grymheter, såsom en grov inskränkningen av pressfriheten, samlingsfriheten, demonstrationsrätten, kriminalisering av politiska oppositioner, förtryck av minoriteter och så klart en kolossal rapport som enbart belyser inskränkningen av kvinnorättigheterna. 

Tjejerna på den vänstra bilden kommer därmed från en parallell värld, en realitet som inte existerar, men som en gång var möjlig i landet Iran. Jag hoppas att de, på andra sidan, inte se den existensen som råder idag, här i vår realitet, så att åtminstone de kan leva ett liv i fred och frihet! Kanske kommer denna andra realitet tillbaka någon gång i framtiden, men tills dess så gäller för finansmarknaden enbart en sak: Happy Trading!

Kommentera inlägget här: