argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Medieproletariatet

Kategori: Allmänt

 

Vad är det absolut viktigaste för våra moderna samhällen? Enligt de flesta politikerna är det den ekonomiska tillväxten. Själva ordet har blivit någon av en religion och allt annat måste underkasta sig detta koncept. I förra inlägget diskuterade jag kort om hur medierna påverkar och manipulerar information och varför de gör det. 

Svaret är i grunden rätt så enkel. Medierna har styrt folket sedan en lång tid tillbaka och påverkat människornas sätt att tänka; deras opinioner, uppfattningar, beteenden och sätt att leva. Idag är medierna ägda av en mindre grupp gigantiska koncerner, som till exempel Bonnier i Sverige, Bertelsmann och Springer i Tyskland, eller Google och Comcast i USA. Dessa äger i sin tur en rad olika medier, så som tv kanaler, tidningar, tidskrifter och digitala medier. Till exempel uppgår Comcasts och Googles sammanlagda omsättning till över 1000 miljarder kronor, drygt 100 miljarder kronor mer än Sveriges årliga statsbudget, bara så att man kanske förstå varför dessa företag ser sig själva som små stater. Här hemma i lilla Sverige omsätter Bonnier i alla fall 26 miljarder per år. 

Privata medier ingår i denna lilla, men ack så mäktiga etablerade samhällsklass som äger väldigt mycket pengar. Diverse banker, intresseorganisationer och multinationella företag använder sig inte bara av dessa medier för att nå ut till konsumenterna via reklam, utan även för att använda dem som direkta lobbyverktyg mot politiken. 

Men det finns en till roll medierna spelar i våra samhällen, och det är rollen som folksmanipulerare. Och här hamnar vi åter igen hos tillväxten. Våra samhällens ekonomier baserar sig mer och mer på konsumtion. Vilka slags medborgare är det då man vill odla fram? Är det välinformerade, intellektuella och kritiskt tänkande individer som ska köpa och tro på vilket skräp som helst? Eller är det kanske hellre desinformerade, abderitiska och desillusionerade folkmassor, som inte tänka efter och som rent ut sagt inte längre besitter förmågan att göra det. 

Vill man förstå hur det har kunnat blivit på det viset, så får man bara slå på Tv:n. Den där utbredande trenden av dokusåpor, det så kallade reality tv, där enbart den extremt låga intellektuella nivån speglar tittarnas realitet och karaktär, tar över mer och mer av den privata tv sfären. Privat tv, som en gång i tiden introducerades, för att utvidga den kulturella och mediala mångfalden... och då får folket något sådant! Inget spår av kultur, inte det minsta lilla avtrycket av kultur! År 2001 hade Sverige flest dokusåpor i hela världen! Till och med det intelligens-handikappade Aftonbladet skrev så här om detta fenomen: "Det är inget rikedomsbevis precis. Mängden dokusåpor speglar att svenska TV-landskapet är en förfrusen åker." 

Kolla man dagens tv program kan man hitta diffusa program som en grupp idioter på en bondgård, som i ett antal veckor snackar om helt innehållslösa floskler (Farmen). Eller varför inte gökande, låg-utbildade ungdomar i Paradise Hotel, talanglösa och ändlöst förnedrade människor i Idol, annorexitävlingen Next Top Model eller Baren, där redan utslitna kvasi-kändisar får chansen att starta en eftertraktad och meningsfull karriär som bartender.

Har tittarna inte fått nog av all dumhet, så spolas deras hjärnor med ett konstant flöde av reklamimpulser, så att det är säkerställt att inte mobilmarknaden eller teknologibranschen förlorar köpare. Tillväxten mina vänner, den måste alltid säkerställas. Ju dummare befolkningen är, desto mer köper den och desto mindre funderar den över varför den konsumerar. Detta förklarar också den förfallande utbildningskroppen i vårt och i andra länder. Den intellektuella förvirringen avtar, när man realiserar att allt detta är ett fabrikat av den neoliberala överklassen. Tänk er om de faktiskt existerande resurserna skulle pumpas in i barnens utbildning i stället. Då hade morgondagens barn kanske enbart använt mobiler till att ringa samtal igen och de hade med all säkerhet inte känt behovet av att jämt och ständigt köpa nya plattskärmer, datorer, Iphones och annat totalt irrelevant! Vilken katastrof det hade blivit för tillväxtindustrin! 

Kommentera inlägget här: