argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Islamistisk terrorism- kall analys i stället för farliga överreaktioner!

Kategori: Allmänt

 
Alla är vi medmänniskor och alla känner vi vrede och sorg efter ännu en dödlig attack i Frankrike i veckan. Dock manar jag till resonemang och analys, inte till hat och en allmän misstänksamhet mot muslimer. Det är dock just det diverse högerpolitiker nu skriker efter ännu mer. Att kasta ut samtliga muslimer är dock ingen klok lösning alls. Bredvid alla döda kroppar, allt blod och all sorg måste man ändå ställa sig två frågor: 


1) Hur många offer har islamistisk terrorism skördat i Europa?

2) finns det ett samband mellan geopolitiken och terrorn?

Analyserar man situationen bakåt i tiden, så ser det vassa ögat ett klart och tydligt samband mellan neoliberalismens globala geopolitik sedan 80-talet och islamistisk terrorism. Denna terrorism är inte ens en ökad sådan, utan snarare en helt ny. Innan 1985 fanns det praktiskt taget ingen islamistisk terrorism alls, någonsin. I modern tid står 9/11 för början av den utbredda islamistiska terrorismen som vi känner idag. Då dödades runt 3000 personer i USA. Sedan dess, med start 2004 i Madrid, har ungefär 500 personer dödats av islamistisk terrorism, och då är det senaste dådet i Nice inräknat. Om nu detta kan räknas som en "riktig" terrorattack.

Varje liv är så klart ett liv för mycket, men man kan inte komma ifrån faktumet att hela "kriget mot terrorism" inte utspelar sig inom dem europeiska gränserna. Det verkliga kriget utspelar sig i stället i regionerna Mellanöstern och även i Afrika, närmare sagt i landet Nigeria. I Nigeria har via Boko Haram fler än 10.000 människor dödats på endast några få år. I Irak pendlar siffran, sedan USA invasionen år 2003, årligen mellan 2000 och 7000 offer! Totalt är det fler än 40.000 människor som har dödats av terrorister i detta land. Denna siffra stiger till över 1 miljon om man räknar in dem amerikanska terroristerna som har invaderat landet och skapat kaos och maktvakuum sedan 2003.

Det finns alltså tydliga kopplingar mellan USAs geopolitik och en ökad islamistisk terrorism, inte minst på senare tid även i länder som Libyen, Syrien eller Yemen. Varje gång USA och NATO går in i ett land i Mellanöstern, för att "sprida frihet och demokrati", så uppstår det katastrofala maktvakuum och den uppstående laglösheten ersätts i en allt snabbare takt av brutala terroristorganisationer som sprider död och krig. Så länge denna, av CIA och Pentagon representanter själv kallade destabiliseringsinterventioner fortsätter, så kommer terrorn bara sprida sig ännu mer. Och ja, även vi hemma i vårt trygga Europa känner av konsekvenserna av USAs utrikespolitik, men kriget mot, och för terrorn, utspelar sig blodigt och högst allvarligt i andra länder.

Greklands radikalisering och exploatering

Kategori: Allmänt

 
Det som nu har pågått i Grekalnd under ett antal år är inte bara förskräckligt för det grekiska folket, utan också en indikation för hur det kan bli i andra EU-länder i en snar framtid. Inte enbart de storskaliga privatiseringar av landets naturresurser, såsom gas och vattentillgångerna, har skapat ett extremt vrede bland befolkningen, men som vi vet så är det även räddningspaket efter räddningspaket som har resulterat i olika besparingar och minskningar inom den offentliga sektorn; pensionerna har sänkts, lönerna har sänkts, arbetslösheten ligger nu på runt 25%, importen av livsmedel har minskat och den egna produktionen är förstås också lamslagen. Och detta alltså i ett europeiskt land år 2016!

De stora "räddningspaketen" som gång på gång enbart användes för att, framförallt, återbetala investerare och långivare, alltså banker, har aldrig riktigt nådd fram till befolkningen, som i stället mjölkas på allt de äger, eller inte äger. Och när nu alltså EU och de rikas kronofogde, IMF, vill öppna upp Greklands resursmarknaderna, då känner sig grekerna helt enkelt lite för utsatta, när nu de giriga storföretagen till och med vill bestämma hur mycket deras eget vatten ska kosta.

Vad detta kan leda till har Grekland redan visat under förra hösten och en likadan utveckling kan ses i en rad andra EU länder, då bland annat Italien, Spanien, Portugal eller Nord Irland. Vad konstant exploatering av människor och utslaktning av välfärd och det sociala systemet i kombination med internationella ekonomiska intressen, privatiseringar och hela tiden nya skulder och lån leder till är framför allt en social- och politisk radikalisering.

I Grekland var det först vänsterradikala partier som vann mer och mer mark. Till slut kunde den socialistiska Syriza vinna valet och leda en regering. När nu denna vänsterregering har sålt ut sig fullständigt och till och med stödja privatiseringsplanerna, så vänder sig folket till nästa extrema parti, som i mina ögon är ännu värre; det ny-nazistiska Gyllene Gryning, Golden Dawn Partiet. Dessa herrar hyllar Hitler och Nationalsocialism helt öppet och har en ultra-radikal högerpolitik. Efter det senaste riksdagsvalet i höstas, så blev det hela 7 % för Gyllene Gryning. Denna trend, tillsammans med massiva gatuprotester och ett allt mer ökande våld, kommer vara ihållande, om inte Grekland kan skaka loss sig från EU-finansdiktaturen mycket fort!