argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Greklands radikalisering och exploatering

Kategori: Allmänt

 
Det som nu har pågått i Grekalnd under ett antal år är inte bara förskräckligt för det grekiska folket, utan också en indikation för hur det kan bli i andra EU-länder i en snar framtid. Inte enbart de storskaliga privatiseringar av landets naturresurser, såsom gas och vattentillgångerna, har skapat ett extremt vrede bland befolkningen, men som vi vet så är det även räddningspaket efter räddningspaket som har resulterat i olika besparingar och minskningar inom den offentliga sektorn; pensionerna har sänkts, lönerna har sänkts, arbetslösheten ligger nu på runt 25%, importen av livsmedel har minskat och den egna produktionen är förstås också lamslagen. Och detta alltså i ett europeiskt land år 2016!

De stora "räddningspaketen" som gång på gång enbart användes för att, framförallt, återbetala investerare och långivare, alltså banker, har aldrig riktigt nådd fram till befolkningen, som i stället mjölkas på allt de äger, eller inte äger. Och när nu alltså EU och de rikas kronofogde, IMF, vill öppna upp Greklands resursmarknaderna, då känner sig grekerna helt enkelt lite för utsatta, när nu de giriga storföretagen till och med vill bestämma hur mycket deras eget vatten ska kosta.

Vad detta kan leda till har Grekland redan visat under förra hösten och en likadan utveckling kan ses i en rad andra EU länder, då bland annat Italien, Spanien, Portugal eller Nord Irland. Vad konstant exploatering av människor och utslaktning av välfärd och det sociala systemet i kombination med internationella ekonomiska intressen, privatiseringar och hela tiden nya skulder och lån leder till är framför allt en social- och politisk radikalisering.

I Grekland var det först vänsterradikala partier som vann mer och mer mark. Till slut kunde den socialistiska Syriza vinna valet och leda en regering. När nu denna vänsterregering har sålt ut sig fullständigt och till och med stödja privatiseringsplanerna, så vänder sig folket till nästa extrema parti, som i mina ögon är ännu värre; det ny-nazistiska Gyllene Gryning, Golden Dawn Partiet. Dessa herrar hyllar Hitler och Nationalsocialism helt öppet och har en ultra-radikal högerpolitik. Efter det senaste riksdagsvalet i höstas, så blev det hela 7 % för Gyllene Gryning. Denna trend, tillsammans med massiva gatuprotester och ett allt mer ökande våld, kommer vara ihållande, om inte Grekland kan skaka loss sig från EU-finansdiktaturen mycket fort!

 
Kommentera inlägget här: