argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Islamistisk terrorism- kall analys i stället för farliga överreaktioner!

Kategori: Allmänt

 
Alla är vi medmänniskor och alla känner vi vrede och sorg efter ännu en dödlig attack i Frankrike i veckan. Dock manar jag till resonemang och analys, inte till hat och en allmän misstänksamhet mot muslimer. Det är dock just det diverse högerpolitiker nu skriker efter ännu mer. Att kasta ut samtliga muslimer är dock ingen klok lösning alls. Bredvid alla döda kroppar, allt blod och all sorg måste man ändå ställa sig två frågor: 


1) Hur många offer har islamistisk terrorism skördat i Europa?

2) finns det ett samband mellan geopolitiken och terrorn?

Analyserar man situationen bakåt i tiden, så ser det vassa ögat ett klart och tydligt samband mellan neoliberalismens globala geopolitik sedan 80-talet och islamistisk terrorism. Denna terrorism är inte ens en ökad sådan, utan snarare en helt ny. Innan 1985 fanns det praktiskt taget ingen islamistisk terrorism alls, någonsin. I modern tid står 9/11 för början av den utbredda islamistiska terrorismen som vi känner idag. Då dödades runt 3000 personer i USA. Sedan dess, med start 2004 i Madrid, har ungefär 500 personer dödats av islamistisk terrorism, och då är det senaste dådet i Nice inräknat. Om nu detta kan räknas som en "riktig" terrorattack.

Varje liv är så klart ett liv för mycket, men man kan inte komma ifrån faktumet att hela "kriget mot terrorism" inte utspelar sig inom dem europeiska gränserna. Det verkliga kriget utspelar sig i stället i regionerna Mellanöstern och även i Afrika, närmare sagt i landet Nigeria. I Nigeria har via Boko Haram fler än 10.000 människor dödats på endast några få år. I Irak pendlar siffran, sedan USA invasionen år 2003, årligen mellan 2000 och 7000 offer! Totalt är det fler än 40.000 människor som har dödats av terrorister i detta land. Denna siffra stiger till över 1 miljon om man räknar in dem amerikanska terroristerna som har invaderat landet och skapat kaos och maktvakuum sedan 2003.

Det finns alltså tydliga kopplingar mellan USAs geopolitik och en ökad islamistisk terrorism, inte minst på senare tid även i länder som Libyen, Syrien eller Yemen. Varje gång USA och NATO går in i ett land i Mellanöstern, för att "sprida frihet och demokrati", så uppstår det katastrofala maktvakuum och den uppstående laglösheten ersätts i en allt snabbare takt av brutala terroristorganisationer som sprider död och krig. Så länge denna, av CIA och Pentagon representanter själv kallade destabiliseringsinterventioner fortsätter, så kommer terrorn bara sprida sig ännu mer. Och ja, även vi hemma i vårt trygga Europa känner av konsekvenserna av USAs utrikespolitik, men kriget mot, och för terrorn, utspelar sig blodigt och högst allvarligt i andra länder.

KOMMENTARER:

 • Ben-Hur säger:
  2016-07-19 | 06:16:28

  För att inte tala om att det är på VÅR kontinent allt detta sker! Aldrig på USAs kontinent!

  Svar: Absolut, det har du rätt i. Ändå är det USA som ständigt driver på denna ohållbara utveckling.
  argasocialdemokraten.blogg.se

 • Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet säger:
  2016-08-25 | 02:29:35
  Bloggadress: http://vetenskapligapartiet.wordpress.com

  I diagrammet finns inte staters terrorism (mot egna folk eller andras folk) med, vilket kanske är lämpligt eftersom annars skulle nog den terrorism som avses knappast synas alls i diagrammet.

  Svar: Det stämmer naturligtvis. Jag ser till exempel USAs "collateral dammage" som terrordåd, och där har vi ju verkligen ett stort antal offer som inte ens nämns någonstans.
  argasocialdemokraten.blogg.se

Kommentera inlägget här: