argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Nyliberalismens politiska vakuum

Kategori: Allmänt

 
 
Min vänner, det är snart dags att inse att andra, mer rabiata politiska makter kommer, än en gång, härska över vår civilisation. Jag har alltid haft ett starkt förtroende för denna ledande västliga civilisation; att den kan utvecklas till nya höjder, oavbrutet skapa ny intellektualism, kultur, konst, litteratur, diplomati, filosofi, ja, helt enkelt modern humanism och mänsklighet. Tyvärr är detta förtroende nu nära noll och den riktade blicken mot framtiden ser mörka moln på horisonten.
 
Ett av dessa moln, men inte det mörkaste av alla, var presidentvalet i Österike förra helgen, där en högerextrem politiker knappt förlorade posten som skulle gett honom makt över parlamentet och, för övrigt, militären i Österike. Lite mindre än 50%, eller hälften av landets befolkning, röstade för den högerextrema Norbet Hofer i Österike. Bland arbetarna i landet var stödet till och med 83%. Och där ligger väl ändå huvudpoängen; världens arbetare, de som bygger upp vår välstånd, de har helt enkelt svikits av politiker som numera enbart lyder det globala kapitalets vidriga melodier. Strör man över lite mångkulturella problem, terrorism och rädslan för den egna, och för folkets framtid, så har man skapat sig en rik grogrund för höger- och vänsterextrema, för den delen, plantor som just nu växer som ogräs.Den politiska åkern har övergetts av de etablerade partierna och nu kommer snart andra lantmän in och odla giftiga frön.
 
Det är tyvärr just nyliberalismens ideologi att överge existerande politiska strukturer och lämna enbart aska bakom sig. Till och med i mitt hemland Tyskland, där högerpopulistiska krafter var komplett tysta under en väldigt lång tid...sedan andra världskrigets slut, har nu nya toner börjat formas, av det, delvis ganska högerstående, partiet AfD. Ett parti som inte existerade för 3 år sedan och nu klättrat över 15% måste man bara se som en indikation på en väg som har ledd i fel riktning! Europas mäktigaste kvinna, Angela "finansmarknadernas vän" Merkel, härskar än över andet, men redan nästa år, under valet, kan detta ändras. Det krävs inte mycket längre, men det har redan hänt allt för mycket. Troligtvis kommer AfD inte går ur detta val som vinnare, men det politiska klimatet kommer helt klart förändras.
 
Samtidigt som Tyskland, så kommer även Frankrike rösta nästa år, och där har vi ännu en högerpopulist, Le Pen. Och även i USA kommer det röstas fram en ny president, som kanske kommer heta Donal Trump. Överallt, var man än riktar blicken, så förlorar de gemena partierna, både inom den socialdemokratiska- och den borgerliga ramen. Detta hände rpå grund av att dessa partier har helt tappat kontakten med sina väljare. Och precis som USA och NATO har skapat ett politiskt maktvakuum i Mellanöstern, så har nyliberalismens radikalfria marknads-och finanspolitik skapat ett politiskt vakuum i västvärlden. Likt en ekonomisk dammsugare har allt som heter välfärd, sociala tänster, arbetskollektiv, grundlöner, rättigheter, utbildning och kunskap, regleringar, och sedan en tid tillbaka till och med massiv skuldsättning av stat och människor, sugits upp och på andra sidan kom det ut enbart: Luft!
 
Så egentligen är det inget politiskt vakuum i sig, utan tom politisk luft, som nu ge liv åt nya partier och deras lungor. Hur mycket luft som krävs för ett djupt andetag som räcker till ett kraftigt skrik återstår att se, men en sak är klar, luften för dem gamal partierna blir allt tunnare och snart kan de första patienterna kommer dö! Läkaren nyliberalism kommer då helt enkelt gå i vänteläge, och kommer sig visa igen först, när psykpatienterna har gjort sitt med våra länder och människor!  
 
Kommentera inlägget här: