argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Lobbyisternas lakejer- roterdörrens politik

Kategori: Allmänt, Inrikes

 
 
 
Vår gode, gamle vän Fredrik Reinfeldt. Före detta statsminister och nu fallskärmjägare...Eller, nej, han måste faktiskt inte ens jaga fallskärmen, den fick han kastat över sig. Ex-statsministern har inte bara startat ett eget bolag, där han föreläser för bland annat Swedbank, för 100.000kr i timmen, han har även tagit ut fullt avgångsvederlag, för allt det goda har har gjort för Sverige. Inte mindre än 156.000kr i månanden, under ett års tid, hamnar det hela på. Tillsammans med sina ex-regeringskamrater, så har diverse fallskärmar kostat skattebetalarna runt 140 miljoner kronor. Alla dessa pengar, enbart för att redan ekonomiskt välmående politiker slutar göra politik. Egentligen fick Reinfeldt inte ta ut hela beloppet, i och med att han hade ett eget företag och därmed en egen inkomst, men om det är någon som vet hur man kan trixa med lagar och regleringar, så är det Reinis. Om man nämligen pumpar in avgångsvederlaget i det nya, fina företaget, så får man ändå ta ut hela summan, då anses det ju inte som en direkt lön. Och med Reinfeldts egna ord:
 
"Ett företag kan inte fungera från dag ett om det inte får en viss möjlighet att byggas upp. Det kommer att vara det som är grund för min försörjning framåt." 
 
Den annars så idéfattiga tidningen Expressen kallade detta, högst träffande, för ett "starta eget-bidrag". Ja, denna Reinis, ser ni hur han ler där uppe på bilden? Det hade jag också gjort om jag hade varit Fredrik Reinfeldt. Man kan ju tycka att en månadslön på 156.000kr som statsminister i 8 år hade kunnat varit tillräcklig som startkapital för ett företag, men det är bättre att vara på den säkra sidan. I annat fall hade Fredrik kanske hamnat i ett RUT-baserat företag, som städare alltså. Vilken komisk rättvisa det hade varit för hans politik. 
 
Inte nog med det så har Reinfeldt, som så många andra politiker, nu tagit an sig ett uppdrag som lobbyist. Hans nya jobb är nu att vara rådgivare åt den gigantiska amerikanska investmentbanken Merill Lynch- Bank of America. Och vilken gosig arbetsgivare det blev. Man kommer ihåg Merill Lynch skandalerna från förr. Året var 2002 när Merill Lynch investment bankers hjälpte företaget Enron att förfalska sina inkomstsiffror och bokföringar, gömma sina finansiella problem och att investera i tvivelaktiga affärer. År 2008-2009 blev det återigen stökigt för Merill Lynch; banken hade investerat kraftigt i bolånebubblan och till slut blev förlusterna så pass gigantiska att Bank of America slukade Lynch, likt en dammsugare. Den dåvarande VDn Stan O'Neil fick sluta och han fick också en fallskärm. Hans var dock lite större än Reinfeldts: 160 miljoner dollar (!).
 
Idag är denna investmentbank åter inne och investera i diverse marknader, det handlar om gigantiska summor av riskkapital. Bubblor finns så att de kan spricka! Och i allt detta står nu gamle Reinis som rådgivare, här i Norden. Han ska sälja analyser till banker och kunder. Fredrik har nu blivit en säljare...också en liten twist där. Problemet är att han var och fortfarande är en politiker, om ej längre en aktiv sådan. Moraliskt är det mycket tvivelaktigt att en så pass inflytelserik person, med många kontakter inom det politiska etablissemanget, i både Sverige och hela EU, ska jobba åt ett finansbolag med stora global-ekonomiska intressen. Officiellt får inga politiker söka kontakt med den lobbande Reinis under ett år, men det finns idag ingen lag eller reglering som förbjuder honom att ge råd och åsikter åt det andra hållet. Så här säger banken själv om Reinfeldt:
 
" Fredrik Reinfeldt är en av Europas mest respekterade politiker på senare år. Han kommer att bidra med unika insikter för våra kunder och för våra kolleger."
 
Det är just det han är där för; att bidra med unika insikter. Bankfolket är så pass fräcka att de säga det rakt ut, utan att behöva frukta konsekvenserna. Över 40% av EUs ex-politiker är idag verksamma åt diverse små och stora lobbyföretag- och organisationer. Nästan alla är "rådgivare". Att rådgivningen sker åt fel håll är det ingen som verkar förstå. Dessa anställningar är företagens bästa knep för att inte bara få insyn i politikens värld och tankesätt, utan även att nå ut direkt till politikerna, via den infångande kunskapen och metodiken de får via sina "rådgivare". Med en sådan kontakt och kunskap blir det genast enklare att påverka politiska lagstiftningar, regleringar, beslut och finansieringar. Vad Reinfeldt, och så många andra ex-politiker, håller på med är ren och klassisk korruption. Det borde genast förbjudas att politiker får engagera sig inom näringslivet efter sina politiska uppdrag, denna roterdörrspolitik stavas helt klart: Odemokratisk! 
Kommentera inlägget här: