argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Sheriff of Nottingham och den Europeiska Centralbanken

Kategori: Allmänt, Inrikes, Utrikes

 
 

Idag var det återigen dags för Mario Draghi, Europeiska Centralbankens president, att sänka räntorna. Därmed går EUs kasinospel med ekonomin i en ny runda. Man ställer sig den allvarliga frågan om Draghi och konsorterna egentligen vet vad de sysslar med och om det finns alternativa åtgärder till hands, i fall denna plan skulle misslyckas. Och efter år av en fallande inflation och nu till och med en deflation, stigande arbetslöshet, en minskad global efterfråga och fallanda valutor, så är det en rättvis och relevant fråga att ställa. 

Dagens besked innebär en sänkt inlåningsränta som nu står på -40% och ett utökat obligationsköp (statligt och kommersiellt) från tidigare 60 till nu 80 miljarder Euro, varje månad. ECB köper alltså varje månad obligationer värda den svenska årliga statsbudgeten. Allt för en positiv vändning av den europeiska ekonomin förstås! 

Som tur är så har Draghi stenkoll på denna åtgärd och allt annat är helt enkelt inte av relevans eller nödvändigt. Det kan inte misslyckas. För ett år sedan svarade ECB presidenten på frågan vad centralbanken tänker göra i fall åtgärderna inte skulle bita fast sig och boosta EUs ekonomi och marknader på följande sätt:

"Vi har en Plan A, punkt slut!"                                                 Ser ni den här långa skriftliga pausen, den känns faktiskt helt rätt placerad när man funderar på det som då sades lite närmare. Man kommer till en slutsats som innebär att den mäktiga europeiska centralbanken inte har en alternativ plan för att rädda den europeiska ekonomin. Antingen kommer det här att fungera, eller...? Eller vad? Vad skulle egentligen bli resultatet av hundratals miljarder Euro som egentligen inte finns? Och vem är det egentligen som tjänar på och gynnas av ECBs ekonomiska politik?

Där har vi, som vanligt den gyllene frågan, min vänner. Den Europeiska Centralbanken ska egentligen vara en slags Robin Hood, som tar pengar från de rika och delar ut dem till dem fattiga, de som behöver ha det. Det egentliga arbetet består av en ekonomisk omfördelning och balansgång, men dessa koncept är sedan länge passé. ECB har tappat kontakten med verkligheten och kommer men detta nya besked enbart förvärra den ekonomiska situationen. Kanske har de helt enkelt inte längre koll på läget, där uppe i det nya högkvarteret i tyska Frankfurt, som byggdes för bara några år sedan och kostade blyga 1,2 miljarder euro.

Vad dessa nya åtgärder innebär är att EU stater, företag och privatpersoner kommer skuldsätta sig ännu mer, men enligt Draghi är detta det ända plåstret för en ekonomisk vändning; tillväxt via skuldsättning. Tyvärr är dock reaktionen på marknaden en helt annan; enbart exportindustrier kommer gynnas av den fallande valutan, som räntesänkningen innebär, och av de nya lånen. EUs importmarknad, och därmed EU medborgare, eller konsumenter, som de egentligen kallas, får i stället betala högre importpriser. Och där finns nog det stora felet i ECBs beräkningar. Balansen här blir +-0 och på detta får man ett växande skuldberg som EU området snart inte kan hantera längre. Som ett vulkanutbrott som täcker hela ön vulkanen står på; det finns ingenstans att fly till. ECBs åtgärdsprogram är detta vulkanutbrott, och med varje nu åtgärd kryper lavan framåt och framåt, meter för meter, land för land. 

De ända som kan ta sina helikoptrar och lämnar ön oskadade är två grupper; bankerna och riskkapitalister. Bankerna måste bara gråta av glädje, när de nu får ännu fler och större lån till en ännu lägre ränta. Det lönar sig riktigt mycket att låna ut pengar nu! Under tiden växte bankernas egna marginalräntor i höjden och nu kan man alltså tjäna riktigt mycket kapital, härliga tider väntar...för bankfolket. Riskkapitalisterna blir också glada, då de för fullt trada sig medvetslösa på stats- och nu även företagsobligationsmarknaden, som nog kan anses vara den säkraste av alla. ECB köper som sagt obligationer för 80 miljarder Euro varje månad, en bättre tillväxtmarknad får man leta efter. Mer om detta i nästa inlägg! 

"Om vi inte uppnår det vi vill uppnå... då får vi fortsätter med samma modell under en längre tid." -Mario Draghi

Vanliga människor och företag förlorar på ECBs åtgärdsprogrammet, på i stort sett samtliga fronter. Hur ska redan skuldsatta människor betala av sina skulder, och varför bör de skuldsätta sig ännu mer? Hur ska de agera som köpkraftiga konsumenter? Och om dessa är knappa, varför ska då diverse företag ta nya lån och göra nya skulder för att höja produktionen? Efterfrågan är för låg, vilket resulterar i att låntagarna kommer ha mycket svårt att betala tillbaka sina lån till bankerna. Detta kallas för en klassisk nyliberal ekonomisk bubbla. Skuldkrisens bubbla växer och växer och Sheriff of Nottingham Draghi och hans Merry Men i ECB hjälper till ordentligt för att blåsa upp den ännu mer. Återigen gynnas en liten del av samhället av en ohållbar finanspolitik som drivs av kortsiktighet, girighet och hyperkapitalism.

 

Kommentera inlägget här: