argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Björklunds farliga förslag om en stor allians

Kategori: Allmänt

 
Björklunds förslag på en blocköverskridande regering efter nästa riksdagsval är jag mycket kritisk till. Stora koalitioner är aldrig en bra idé och innebär en rad indikatorer som tyder på en demokrati som inte mår särskilt bra. Förövrigt borde kanske inte Jan Björklund tillåtas att göra sådana tunga politiska förslag efter att ha förstört den svenska skolan under det senaste decenniet, men detta bara som en fotnot. 

För det första skulle en stor koalition mellan Sveriges två största riksdagspartier, S och M, betyda att både Socialdemokraterna och Moderaterna skulle delvis överge sina politiska ideologier. Beroende på vilket parti som skulle bli störst, så skulle det andra behöva underkasta sig i en rad olika politiska beslut. Detta skulle i sin tur leda till att partiet skulle förlora ännu fler väljare. En gemensam regering av S och M skulle i praktiken likställa båda partiernas politik, det skulle alltså inte finnas en större ideologisk eller politisk skillnad emellan dem längre.

För det andra borde man kanske inte spela in sig i ett politiskt hörn, utan man bör snarare försöka utveckla och driva fram den egna politiken igen, det är nämligen på så sätt man vinna väljare. Detta gäller främst S och M, alla andra partier är ett politiskt minne blott. Förutom naturligtvis SD, som i stället växer och numera utgör landets tredje största parti. I senaste Sifo-undersökningen fick SD 15,6%. Denna trend kommer hålla i sig och skulle verkligen S och M ingår i en stor koalition och misslyckas med en politisk förändring på en bred front, då kan vi nog snart se att Sverigedemokraterna kliver över 20%. Ett mycket relevant exempel gör Europas mäktigaste land Tyskland, där en stor koalition har orsakat stora politiska, ekonomiska och sociala problem och klyftor. Resultatet är att både Socialdemokraterna (SPD) och den Kristdemokratiska Unionen (CDU), både politiska jättar i Tyskland, har tappat enorma mängder med väljare. De krafterna som har fångat upp allra flest väljare är det högerpopulistiska (om inte högerextrema) Alternative für Deutschland (Afd) och det vänsterpopulistiska partiet (Die Linke). I en rad delstater har inte bara dessa två partier kammat hem allt mellan 10 och 20%, det har också vuxit fram ett regelrätt hat mot den rådande politiken.

I Sverige är vi inte där än, både S och M har under den senaste tiden försiktigt börjat ändra sin politik och detta är tyvärr ibland ett måste, även om inte alla är överens om dessa beslut. Det blir också ett måste när man tittar på partiernas resultat genom tiderna. Moderaterna har enbart tappat mellan 5 och 10%, delvis på grund av att partiet aldrig haft särskilt mycket mer än 30%. Men speciellt Socialdemokraterna har sedan 60-talet praktiskt taget halverat sitt väljarstöd. Vill man inte hamna under 20% i en snar framtid, så blir man helt enkelt tvungen att reagera och att förändras! Det socialdemokratiska välfärdssamhället, som vi hade under 60- och 70-talet finns tyvärr inte kvar i dagens globala- och nyliberala tid. Men man kan alltid omorienteras och på ett jämställt, socialt och rättvist sätt få tillbaka en stor bit av välfärdskakan! 

Detta kräver dock enorma politiska uppoffringarna, även från Moderaternas sida, som ju traditionellt är mer för det marknadsliberala och privatbaserade samhället.

Oavsett S eller M, både är starka mittenpartier som faktiskt har gjort mycket bra för vårt land. Gör inte misstaget att förena dem till en stor koalition och att göra dem till en synonym för svag politik. Förr eller senare kommer det då resoneras att Sverige enbart har ett enda politiskt val; Sverigedemokraterna.        

Kommentera inlägget här: