argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

Amerikas storföretag hotar EU

Kategori: Allmänt

 
Förra året hade företaget Apple en omsättning på 51 miljarder dollar och en nettovinst på 11 miljarder dollar, eller drygt 430 miljarder svenska kronor i omsättning och 90 miljarder kronor i nettovinst...under årets sista kvartal! Under helåret har Apple omsatt hela 235 miljarder dollar, eller ca 2000 miljarder svenska kronor. Vill man, så kan man för skojs skull jämföra denna summa med Sveriges statsbudget, som ligger på 850 miljarder kronor, eller 98 miljarder dollar. Apple har därmed omsatt nästan 2,5 gånger mer pengar än ett land som Sverige och kan därmed, helt officiellt kallas för en företagsstat. Vi är nu alltså inne i en ekonomisk tid, där företag tjänar och omsätter mer pengar än regeringar. Blir det då inte relevant att ställa sig frågan om företagen har mer inflytande, makt och kontroll än regeringarna? 


Företag som Apple, Facebook, Google, etc har idag investeringar i många olika branscher, då framförallt inom informationsbranschen. Hur pass farligt och ensidigt är det när så pass rika och inflytelserika företag tar över en allt större kaka av informationsflödet?

Den frågan är dock än så längre mindre relevant än denna rörande profiter och skattepengar i en globaliserad marknadsekonomi. Det den ack så härliga globalisering har gett dessa multinationella företag är ju i grunden inte bara större marknader, utan även enormt fördelaktiga skattemöjligheter. Det hela är rätt så komplicerat, med mening enligt mig, men med lite analys, så ser man ett rätt så tydligt och enkelt mönster.

För det första borde amerikanska jätteföretag som Apple betala sina skatter hemma i USA, där varor och tjänster utvecklas och tillverkas. Dock så har den globaliserade världen tillåtit dessa företag att förflytta hela sin "intellektuella" verksamhet, alltså den IT-delen av företaget till andra länder, vilket innebär att de de facto tillhör det landet där huvudkontoren numera är placerade i. I Apples fall alltså Irland. Irland erbjuder i sin tur jättelåga företagsskatter och på så sätt kan alltså en koncern som Apple betala ca 50 euro för 1 miljon euro i vinst!

Problemet är ju bara att dessa företag, fysiskt, som digital, agerar och säljer till hela världen, vilket betyder att den irländska skatteregeln inte alls gäller för dem. Det var just det EU folket i Bryssel nu klurat ut...det finns visst överraskningar kvar i vår giriga värld! Att de äntligen reagerat på detta svindleri var verkligen på tiden. Dock så verkar det komma alldeles för sent...sådana neoliberala "back door deals" finns massvis och det är just detta ständiga bedrägeri som folket har tröttnat på, både här hemma i Europa och i USA. I USA har för övrigt denna anti-skatt kultur en ännu längre svans. Och det är just därför både Trump och Sanders har haft framgånger i loppet mot det Vita Huset. Tyvärr har dock Sanders, som verkligen träffade spiken på sitt giriga huvud, förlorat loppet. Han kunde helt enkelt argumentera mot det ekonomiska etablissemanget utan att skylla på invandrare, något Trump tyvärr inte alls lyckas med!

Det hela blir för övrigt ännu listigare och mer tragiskt, när nu politikerna angriper varandra. EU hävdar, med rätt, att skattepengarna tillhör EU. USA hävdar att skattepengarna borde flöda tillbaka till USA, då Apple, i grunden, är ett amerikanskt företag. På så sätt undviker Apple att ta ett direkt ansvar för sitt agerande. De gör "enligt lagen" inget fel säger både Tim Cook och Phillip Bullock. Roligt nog fick de försvara sig framför den amerikanska senaten om just detta ämne redan år 2013...Vi kan med ilsk beundran beskåda hur pass långsamma politiker kan vara i sin reaktionsförmåga.

Till och med presidenten själv, Barack Obama, har varnat EU och lovat "ekonomiska konsekvenser" i fall skatteregleringen mot Apple skulle gå igenom. Så långt har det gått nu mina vänner, en regering varnar en annan med ekonomiska konsekvenser, kanske till och med sanktioner, för att företag måste betala den rättvisa skatten! Och detta från en president, som för några år sedan själv ville tackla skattesmitningen av storföretagen...idag är denna åtgärd som en bortblåst plastpåse som virvlar omkring i Vita Husets trädgård, ignorerad och bortglömd. Och även om nu Obama hade reagerat i dem US ekonomiska intressens namn, då hade det ändå varit högst paradoxalt, för Apple betalar ändå nästan ingen inhemsk skatt på sin verksamhet heller. Det handlar alltså enbart om Apple själv och inte om varken det amerikanska- eller det europeiska samhället!

Enligt mig får denna skattejakt, nej, den måste till och med, fortsätta och omfatta samtliga storföretag världen över!

 

KOMMENTARER:

 • Sigvard Lindqvist säger:
  2016-09-06 | 10:19:59

  Kan inte ta en blogg seriöst som inte kan skriva vanlig svenska. Detta skriver du på Berns blogg:

  " ända företag! där kan vi snacka samhälls- och välfärdsslakt- och dödande! "

  Ända är något man sitter på. Lite många och eller hur? Gå tillbaka till skolan, kom sedan tillbaka och var seriös.

  Svar: hahaha, bästa kommentaren, tack, väldigt konstruktivt! :) jag tror 22 år av skola och universitet får räcka för min del. sedan är jag ju som sagt tysk invandrare och i mitt skrivna språk kan det då och då dyka upp små, konstiga felstavningar. det får man antingen välja att ignorera, eller så kan man helt enkelt välja att inte läsa bloggen.
  Ända....ojsan, ändÅ lite roligt att du fokusera så pass mycket på en liten felstavning :) detta visar mig hur pass seriös du är Sigvard.
  argasocialdemokraten.blogg.se

Kommentera inlägget här: