argasocialdemokraten.blogg.se

En debattlysten, litterär kamp mot dem nyliberala väderkvarnarna!

NATO och Sverige, en blivande kärlekshistoria.

Kategori: Allmänt

 
Den pågående debatten om ett möjligt NATO-medlemskap och det ryska hotet gör att jag känner ett stort obehag för framtiden. Mycket av det man kan läsa om idag har man redan kunnat läsa under det kalla krigets tid. Speciellt lyhörd måste man bli, när det påstås att den ena sidan utsätter den andra sidan för propagandistiska anfall. Det är säkert sanning i det, men man får då inte glömma att det faktiskt är alla sidor som för propagandakrigsliknande strategier. 

Vi bör heller inte glömma att det faktiskt finns en mycket viktig faktor inom den amerikanska utrikespolitiken, en som vi i Europa sedan länge har lämnat bakom oss; geopolitiken. Man måste enbart läsa Zbigniew Brzezinski eller lyssna på vilken utrikespolitisk presidentrådgivare som helst för att kunna förstå hur pass viktig denna del av den amerikanska politiken faktiskt är, i alla fall för USA. Man får inte heller glömma hur pass mäktiga, inflytelserika och giriga amerikanska vapentillverkare är.  

När jag, med detta i åtanke, läser och hör vad en del NATO-vänner har att säga om saken, blir jag aningen upprörd och rädd. I den senaste utredningen ”Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten” skrivs det att det finns ett möjligt hot, när till exempel den ryska regimens överlevnad står på spel, eller att det finns risk för ett ryskt angrepp för att underminera NATO. ÖB Bydén konstaterar att det säkerhetspolitiska läget utanför Sverige har förändrats och försämrats och tycker att det är oförskämt när någon påstår att det finns gömda skäl för situationens utveckling. Han säger att man i så fall inte har förstått vad det hela handlar om. Tyvärr är det i stället han själv som inte har förstått att den intensiva politiska bearbetning som USA bedriver mot Sverige faktiskt nu börjar att bära frukt. Vad den långsiktiga planen är har självaste Carl Bildt sagt i tydliga ord: "Inom 10 år är Sverige med i NATO." Självklart  handlar det inte om 10 miljarder till försvaret hit eller dit, även om man kan tycka att 2-3 miljarder extra varje år hade kunnat gå till utbildning, sjukvård eller dem fattiga. I stället handlar det hela om geopolitiska positionsstrategier från USA- och NATO sidan.

När man dessutom tittar på statistiken över vapenexporter- och intäkter, så talar detta ett ännu tydligare språk. I toppen hittar man USA, som sedan kriget i Afghanistan år 2001 (!) dubblat sina vapenexporter, till ny dryga 47 miljarder dollar! Många av exporterna går till Mellanöstern, för att man där vill främja fred och demokrati...och till östeuropeiska stater, som är rädda för Putin.

Frågan är då vem som egentligen gynnades av Rysslands annektering av Krim. 

Frågan är också om vi verkligen bör ansluta oss till en militärallians som leds av världens, med råge, största militärmakt, geopolitisk aktör och vapenexportör!

Kommentera inlägget här: